Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Για τον Μάριο Ντράγκι πολλά έχουν ειπωθεί , και σίγουρα θα λεχθούν και στο μέλλον καθώς αποτελεί μια έντονη προσωπικότητα με πολλούς εχθρούς και άλλους τόσους φίλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, και κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού, που σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έδειχνε πεπεισμένος και σίγουρος πως πολιτικές απομόνωσης και εκβιαστικών τελεσιγράφων σε μια χώρα της ΕΕ και στην συγκεκριμένη περίπτωση στην Ελλάδα θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά για την καλλιέργεια ευμενούς κλίματος οικονομικής ευφορίας. Δεν δίστασε να συγκρουσθεί πολλές φορές φανερά και άλλες υπογείως προκειμένου να διασώσει στον οποίο βαθμό του αναλογεί από την θέση που κατέχει το ευρωπαϊκό όραμα της αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών της Ευρώπης.
Υπό αυτό το πρίσμα έφερε στο προσκήνιο το λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της ΕΚΤ, ρυθμίσεις δηλαδή που θα «απελευθέρωναν» δε κάποιο βαθμό τι πιέσεις και τις ορέξεις των εκάστοτε χρηματιστηριακών κερδοσκόπων.
Σήμερα λοιπόν ο πρόεδρος Ντράγκι χρησιμοποίησε όσα διαθέσιμα μέσα κατείχε, και κινούμενος πολύ πέρα από τις προσδοκίες αναλυτών και επενδυτών, προκάλεσε κύμα αισιοδοξίας στα διεθνή χρηματιστήρια.
«Οι ενέργειες»
1)Αρχικά μείωσε σε αρκετά μεγάλο βαθμό τα επιτόκια, που πλέον βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με την ανακοίνωση της μείωσης του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά πέντε μονάδες βάσης, στο μηδέν από 0,05%.
2)επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά 20 δισ. ευρώ τον μήνα και ανακοίνωσε μια νέα σειρά στοχευμένων πράξεων αναχρηματοδότησης για τις τράπεζες.
3)Επίσης μείωσε και το επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά, στο -0,4%.
4)Ακόμη,προχώρησε και σε μείωση των επιτοκίων οριακού δανεισμού στο 0,25% από 0,30%. Οι μειώσεις των επιτοκίων θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μαρτίου.
5) Ενώ τέλος έκανε γνωστό ότι αυξάνει το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ από 60 δισ. Ευρώ, με παράλληλη εισαγωγή σχετικής λίστας και ομόλογα επενδυτικής απόδοσης και από άλλες επιχειρήσεις πλήν τραπεζών.
«Πάρτι στο Χρηματιστήριο»
Οι κινήσεις αυτές του Μάριο Ντράγκι, εξέπληξαν ευχάριστα τις αγορές, με τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι να αναφέρει στην συνέντευξη τύπου πως η κεντρική τράπεζα παρουσίασε ένα «ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων» για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού.
«Οι ενδεχόμενες αμφιβολίες»
Όμως επειδή μηδέν καλό αμιγώς κακού, παρατηρήθηκε η ύπαρξη μίας έντονης επιφυλακτικότητας από τους αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν πως μόνη της η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να διασώσει το ευρωπαϊκό όραμα της οικονομία αντιστοιχίας των οικονομικών μεγεθών της καθε χώρας, και για αυτό κατευθύνουν τις αναφορές τους σε παραδείγματα συμμόρφωσης εκείνων που διοικούν και χαράσσουν τις οικονομικές πολιτικές στα κράτη μέλη.
Επιπροσθέτως και οι τράπεζες όπως είναι φυσιολογικό, έχουν εκφράσει την αντίδραση τους για την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων καθώς θεωρούν πως αυτή δημιουργεί όπως λέμε στην πιάτσα 3 αναγκαία κακά.
1)μέρος της παραδοσιακής επιχειρηματικής τους δραστηριότητας
2)αυξάνει τον κίνδυνο για «φούσκες» στον χρηματοπιστωτικό τομέα
3)ενδέχεται να προκαλέσει «κοινωνικές ανισότητες», τιμωρώντας πρακτικά τους αποταμιευτές.
Συμπερασματικά, οι μεταρρυθμίσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ είτε θα δώσουν μια ώθηση προς την οικονομική ανάκαμψη που τόσο επιζητά εναγωνίως η Ε.Ε, με σκοπό να επιταχυνθεί η επιστροφή του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, είτε τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια θα οδηγήσουν τις τράπεζες στο να επεκτείνουν πολλά δάνεια με υψηλό ρίσκο, γιατί δεν θα μπορούν να τον λύσουν με τις καταθέσεις, και να υπάρξει αμέσως κίνδυνος αποπληθωρισμού της Ευρωζώνης.