Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Το… παιχνίδι της Τερέζας Μέι με το Brexit

Όλο και περισσότεροι, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται μήπως η Τερέζα Μέι παίζει ένα διαφορετικό παιχνίδι. Αυτό της παραμονής στην ΕΕ μέσω της αδυναμίας επίτευξης μιας αποδεκτής συμφωνίας.

Όλα αυτά μπορεί να διαψεύδονται επισήμως αλλά, για παράδειγμα, η πληροφορία ότι «η πρωθυπουργός της Βρετανίας διαβεβαίωσε κατ’ ιδίαν στελέχη της κυβέρνησής της ότι δεν σκοπεύει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τους όρους», την οποία έγραψε η εφημερίδα The Sun την Κυριακή, αποτελεί ίσως την καλύτερη επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Μέι είπε σε κορυφαίους υπουργούς της ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποκλείσει το λεγόμενο no-deal Brexit δημόσια, για να μη χάσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό της χαρτί.

Εξάλλου, ο βουλευτής των Τόρις και πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η Μέι θα ζητήσει νομικά δεσμευτικές μεταβολές των όρων για το λεγόμενο ιρλανδικό backstop, όπως αποκαλείται ο συμφωνημένος μηχανισμός ασφαλείας που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ, στο εβδομαδιαίο άρθρο του στην εφημερίδα The Telegraph.

Επικαλούμενος κυβερνητική πηγή, ο Τζόνσον ανέφερε πως η Μέι επιδιώκει να προστεθεί στη συμφωνία αποχώρησης μια ρήτρα για την ημερομηνία που θα εκπνεύσει η ισχύς του μηχανισμού αυτού.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ξεκαθάρισε χθες Κυριακή πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή της συμφωνίας για τον μηχανισμό αυτόν.

Εξάλλου σήμερα, επικεφαλής βρετανικών επιχειρήσεων απαίτησαν από τη βρετανική πολιτική τάξη να τερματίσει τις συγκρούσεις για το brexit και να φροντίσει να υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ ορισμένες εταιρείες εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα είχε η έξοδος άνευ συμφωνίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων