“Μάθε τέχνη κι άσ΄ τηνε κι αν πεινάσεις πιάσ΄ τηνε”, λέει η λαϊκή ρήση, όμως, η σύγχρονη πραγματικότητα ορίζει … την “τέχνη” να τη μαθαίνει κανείς και να την ξαναμαθαίνει και ποτέ να μην την αφήνει. Τα επιστημονικά πεδία και τομείς, όπως καλύπτονται μέσα από τα Προγράμματα Σπουδών των Πανεπιστημίων, εμπλουτίζονται διαρκώς, ακολουθώντας την εξέλιξη της Επιστήμης και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, με στόχο να αποδώσουν στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις επιστήμονες και στελέχη, ικανά να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες άκρως απαιτητικές και ανταγωνιστικές. Όμως, τι “τύχη” να προσδοκούν εκείνοι, που αποφοίτησαν πριν κάποια χρόνια και οι γνώσεις τους χρειάζονται ένα … “update”; Δεν είναι θέμα τύχης, ή αυτό τουλάχιστον αυτό πρεσβεύουν τα Προγράμματα Συμπληρωματικής Διά Βίου Εκπαίδευσης.
26 προγράμματα στο αμφιθέατρο ή από τον υπολογιστή
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του, υλοποιεί προγράμματα συμπληρωματικής εκπαίδευσης, τα οποία καλύπτουν τα γνωστικά αντικείμενα, που διδάσκονται στα Τμήματά του. Προγράμματα Εξειδίκευσης, θερινά σχολεία, κατάρτιση προσωπικού μεγάλων επιχειρήσεων και σεμινάρια, σχεδιάστηκαν, ώστε να μπορούν να απαντήσουν στις ανάγκες επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων, πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ, ακόμη και ΙΕΚ και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στοχεύοντας στον εμπλουτισμό των γνώσεών τους και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.
“Από το 2001 μέχρι σήμερα υπολογίζεται, ότι περισσότερα από 16.000 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρακολουθήσει κάποιο από τα συνολικά 600 προγράμματα εξειδίκευσης, που προσέφερε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας”, γνωστοποίησε, σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο Διευθυντής Σπουδών των Προγραμμάτων Εξειδίκευσης του ΠΑΜΑΚ, αφυπηρετήσας καθηγητής, Ιωάννης Λαζαρίδης. “Την τελευταία πενταετία υπάρχει μία στροφή, έξω από τα κλασικά μαθήματα στο αμφιθέατρο. Η ανάγκη αναδιάρθρωσης και επέκτασης των δραστηριοτήτων των Προγραμμάτων Εξειδίκευσης, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας, αλλά και η ανάγκη εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου και η τεχνολογική πρόοδος, οδήγησαν στην εξέλιξη των μαθημάτων”, πρόσθεσε ο κ.Λαζαρίδης, διευκρινίζοντας ότι “πλέον τα Προγράμματα Εξειδίκευσης, προσφέρονται εκτός από τη μέθοδο της δια ζώσης εκπαίδευσης και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, με τη χρήση μόνο ενός απλού φυλλομετρητή, και την εξ αποστάσεως σύγχρονη τηλεκπαίδευση- διαδικασία διδασκαλίας με ταυτόχρονη συμμετοχή του εκπαιδευτή και των εκπαιδευομένων σε πραγματικό χρόνο, με τη μορφή τηλεδιασκέψεων”.
“Στη χώρα μας δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητή, στον βαθμό που θα έπρεπε, η σημασία της συμπληρωματικής Δια βίου Εκπαίδευσης”, ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΠΑΜΑΚ, Γιάννης Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι “τα προγράμματα εξειδίκευσης σχεδιάστηκαν, ώστε να απευθύνονται σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, είναι προγράμματα εμβάθυνσης της γνώσης και επιμόρφωσης πάνω σε νέα γνωστικά αντικείμενα”.
“Στοίχημα για εμάς είναι να μπούμε στη διεθνή αγορά, να έχουμε περισσότερους εκπαιδευόμενους από το εξωτερικό, να βγούμε από το καβούκι μας και να κυνηγήσουμε τις προοπτικές μας”, σημείωσε ο Αναπληρωτής Πρύτανη, καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.
Τα 26 προγράμματα εξειδίκευσης, που προσφέρονται φέτος από το ΠΑΜΑΚ καλύπτουν τους τομείς Management & Marketing, Λογιστικής, Χρηματοοικονομικής, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Διεθνών Σπουδών, Εκπαίδευσης- Ειδικής Αγωγής και Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης. Οι εγγραφές για ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 έχουν ήδη ξεκινήσει και γίνονται δεκτές ηλεκτρονικά (www.uom.gr/seminars), ενώ τα προγράμματα του πρώτου κύκλου ξεκινούν τον τρέχοντα μήνα. Τα δίδακτρα διαμορφώνονται, ανάλογα με τη διάρκεια του προγράμματος και το μέγεθος των τμημάτων, ενώ παρέχονται εκπτώσεις σε κατηγορίες συμμετεχόντων (ανέργους, κατόχους ευρωπαϊκής κάρτας νέων, φοιτητών κ.λπ.). Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί, ότι τα δίδακτρα για ένα ετήσιο πρόγραμμα, διάρκειας 300 ωρών, είναι 1.500 ευρώ.
Από τη Ρωσία, με αγάπη για τη γνώση
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σχεδιάζει νέες δράσεις και σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης, με στόχο την επιμόρφωση τόσο μεμονωμένων ατόμων, όσο και συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων (π.χ. δημοσίου, υγείας, τουρισμού) με τη σύναψη συνεργασιών με αντίστοιχους φορείς.
Από τις δράσεις, που σχεδιάζονται σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, ξεχωρίζει μία, που αναμένεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό κέντρο “Αλφα-Μέγα” του Ομίλου Μουζενίδη, ώστε ομάδες Ρώσων τουριστών, που θα επισκέπτονται τη χώρα μας, να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια, σε τομείς του ενδιαφέροντός τους! Βάσει σχετικών ερευνών αγοράς, που πραγματοποιήθηκαν από το πρακτορείο, οι Ρώσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο μαθήματα σχετικά με την Ιστορία, τις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Διεθνείς Σπουδές, αλλά ακόμη και χρηματοοικονομικά.
Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΠΑΜΑΚ, η σχετική πρωτοβουλία επρόκειτο να ξεκινήσει με τη διοργάνωση Summer School, το καλοκαίρι που πέρασε, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στη Ρωσία. Τώρα εξετάζεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί αντίστοιχο Winter School καθώς, όπως εξήγησε ο κ.Παπαδόπουλος, “γκρουπ έρχονται από τη Ρωσία και τον χειμώνα, π.χ. πηγαίνουν στην Καστοριά να αγοράσουν γούνες, θα μπορούσαν για κάποιες μέρες τα πρωινά να παρακολουθήσουν και μαθήματα”.