Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Το παραμύθι χωρίς δράκο για την απόρρητη έκθεση της Deutsche Bank

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Πριν από μερικές μέρες, η εφημερίδα Bild δημοσίευσε ακόμα ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ, το οποίο στη χώρα μας αναπαρήχθη με μεγάλη χαρά. Επικαλείται, λοιπόν, η γνωστή Γερμανική σκανδαλοθηρική εφημερίδα μια απόρρητη έκθεση της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος θα πρέπει να κουρευτεί κατά περίπου 200 δις, ώστε να θεωρείται βιώσιμο.

Το έγγραφο της γερμανικής τράπεζας, όπως γράφει η Bild, αναφέρει ότι «βάσει εσωτερικών υπολογισμών της τράπεζας, οι οικονομολόγοι της DB εκτιμούν ότι θα πρέπει να χαριστούν στην Ελλάδα ως το τέλος του έτους περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους». Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε περίπου 700 ευρώ για κάθε κάτοικο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο της τράπεζας, αναφέρει το δημοσίευμα της Bild.

Πρόκειται για μια ιστορία, περίπου χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Εν πρώτοις, η Bild, η εφημερίδα που όσο καμία άλλη έχει λοιδορήσει τόσο την Ελλάδα όσο και τους Έλληνες δεν θα έγραφε ποτέ ένα τέτοιο κομμάτι με στόχευση να υποστηριχθεί το αίτημα της Ελλάδας για απομείωση του ελληνικού χρέους. Συν τοις άλλοις, τόσο ελληνικές πηγές, όσο και γερμανικές, υπενθυμίζουν στο RP πως το ζήτημα του κουρέματος έχει φύγει από το τραπέζι και πως ένα κούρεμα θα ήταν εφικτό βάσει συνθηκών μόνο σε περίπτωση που ένα κράτος έβγαινε από το ευρώ.

Επιπρόσθετα, έρχεται η ίδια η Deutsche Bank να διασαφηνίσει τα πράγματα, με απάντηση αρμόδιου παράγοντα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το χρέος της Ελλάδας θα φθάσει στο τέλος του έτους περίπου στα 340 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα ήταν περίπου 200% του ελληνικού ΑΕΠ. Εάν κάποιος ήθελε αυτό το χρέος να το φέρει στο όριο του 60% που τίθεται από την Συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτό θα σήμαινε περίπου 700 ευρώ ανά κάτοικο της Ευρωζώνης, υπολογίζουν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank», δήλωσε η Τράπεζα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Για να το κάνουμε λιανά. Δεν υφίσταται απόρρητη έκθεση της Deutsche Bank, αλλά ερώτηση της εφημερίδας Bild ως προς το πόση απομείωση του χρέους θα χρειαζόταν ( σε δις) για να καταστεί βιώσιμο με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες (60% του ΑΕΠ) και φυσικά δεοντολογική απάντηση της Deutsche Bank ως προς το τι θα ίσχυε για να πέσει το ελληνικό χρέος στο 60% του ΑΕΠ.

Επομένως, καλό το παραμύθι πως η Deutsche Bank εκπονεί απόρρητες μελέτες με την εισήγηση για απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 140% του ΑΕΠ, πλην όμως δεν έχει δράκο. Αφήστε που άλλες είναι οι λύσεις που προωθούνται για το ελληνικό χρέος και κλειδώνουν σιγά-σιγά. Ως προς το πότε θα τις δούμε να γίνονται πράξεις, τότε καλό 2016 και εφόσον η ελληνική πλευρά υλοποιήσει μια σειρά ζητημάτων και προαπαιτούμενων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων