Μέχρι και πριν από ένα χρόνο, το Παρίσι κρατούσε τα σκήπτρα του τουρισμού στην Ευρώπη, αλλά οι επιθέσεις των ισλαμιστών, οι απεργίες και οι πλημμύρες κράτησαν μακριά τους ξένους τουρίστες, ενώ κόστισαν στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε απώλειες εσόδων.
Η Γαλλία είναι μια χώρα που την περασμένη χρονιά υποδέχθηκε περίπου 85 εκατομμύρια ξένους επισκέτπες, από τους οποίους 16 εκατομμύρια επισκέφθηκαν το Παρίσι. Όμως φέτος, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία ήταν μειωμένες κατά 8,5% στην περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς το πρώτο εξάμηνο, με μια πτώση 11,5% για τους ξένους τουρίστες και 4,8% για τους γάλλους τουρίστες.
Ο αριθμός των γιαπωνέζων επισκεπτών μειώθηκε κατά 46,2% το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2015, των Ρώσων κατά 35%, των Κινέζων κατά 19,6% και των Αμερικανών κατά 5,7%, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουριστικού γραφείου της περιοχής του Παρισιού.
Περίπου 500.000 άνθρωποι στην Ιλ-ντε-Φρανς εργάζονται σε τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό, καθιστώντας τον τη μεγαλύτερη βιομηχανία στην περιοχή. Η Γαλλία, που προσπαθεί να αναζωογονήσει την οικονομία της, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, που αποτελεί το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και πάνω από το 13% εκείνου της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς, η οποία περιλαμβάνει το Παρίσι, την πόλη με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι επίσης το γεγονός πως σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στο αμερικανικό CNN o επικεφαλής του World Travel & Tourism Council, David Scowsill, η Γαλλία έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό, ενώ Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία έχουν διαπιστώσει φέτος τεράστια αύξηση στην τουριστική τους κίνηση, καθώς πλέον οι ταξιδιώτες αποφεύγουν μέρη που είναι στόχος των τρομοκρατών.