Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

To πάρτυ δεν σταματά!

Όταν περνάς καλά, δεν βρίσκεις πραγματικά κανένα λόγο να σταματήσει το πάρτυ. Κάνεις εκλογές και επιχειρείς να τις κάνεις όπως ξέρεις από παλιά. Ωστόσο, όποιος είχε την υπομονή να παρακολουθήσει χθες το πρώτο άτυπο «debate» ΣαμαράΒενιζέλου, θα μπορούσε να βγάλει δυο βασικά συμπεράσματα:

Πρώτον, τα δύο «συστημικά» κόμματα επιχειρούν να αναβιώσουν την πόλωση άλλων εποχών, ώστε να επιτύχουν τις συσπειρώσεις εκείνες που θα τους επέτρεπαν να συνεχίσουν ανενόχλητοι το πάρτυ. Στο παρελθόν τα κατάφερναν εύκολα. Δεξιά – Αντιδεξιά, Πρόοδος – Συντήρηση, Φως – Σκότος, Εκσυγχρονισμός – Λαϊκισμός, κ.ο.κ. Τώρα έχουν μπερδευτεί λίγο, καθώς το δίλημμα «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο», δεν συμφέρει κανέναν τους και κυρίως έχει ξεπεραστεί ήδη από την πραγματικότητα.

Δεύτερον, η αδυναμία των δύο να θέσουν το δίλημμα των εκλογών και να καταλάβει ο καθένας από έναν πόλο του διλήματος, τους οδηγεί «να βάζουν τις φωνές» με όρους θεατρικού θεάματος, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό.

Αρχίζουν να θυμίζουν τους στημένους αγώνες κατς Σουγκλάκου – Τρομάρα της δεκαετίας του 80. Δοκιμάζουν να κάνουν «αεροπλανικά» αλλά πολλοί λίγοι «τρώνε το παραμύθι». Οι πολιτικοί δεν καταλαβαίνουν όχι μόνο την ανάγκη εξέλιξης της πολιτικής αλλά και το γεγονός ότι το θέαμα έχει εξελιχθεί ήδη. Όταν λοιπόν στέλνουν διάφορους “μπιρμπιρίκους” τους να με ρωτήσουν «αν έχω καμιά καλή ιδέα…» τους λέω πως ο Jeff Jarvis έχει γράψει ένα πολύ έξυπνο βιβλίο με τον τίτλο «What Would Google Do?», συστήνοντας σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που κοιτούν αμήχανα την κρίση, να κάνουν αυτό που κάνει μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες στον πλανήτη, η Google.

Οι «μπιρμπιρίκοι» με κοιτάνε σαν χαζοί διότι δεν καταλαβαίνουν. Δεν καταλαβαίνουν πως εάν πρόθεση του πολιτικού συστήματος είναι να κάνει εκλογές με τρόπο που θα επιτρέψει τη συνέχεια του πάρτυ, θα πρέπει να εφαρμόσουν το «What Would Foureira Do?».

Γνώμη μου, ως επαγγελματία, είναι πως ούτε ο κ. Σαμαράς, ούτε πολύ περισσότερο ο κ. Βενιζέλος, μπορούν να κάνουν ό,τι κάνει η Φουρέιρα. Άρα θα πρέπει κάτι άλλο να σκεφτούν. Εγώ όμως σταματώ εδώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων