Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο πολιτικό σκηνικό της Αργεντινής είναι ένα πείραμα που παρακολουθεί με περιέργεια η διεθνής κοινότητα.
Οι προεκλογικές αφίσες που εμφανίστηκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες έχουν σοβιετικό αέρα.
Ο Σέρχιο Μάσα, ένας από τους προεδρικούς υποψηφίους στις εκλογές της Αργεντινής, ντυμένος με κοστούμι και στολισμένος με κάτι που μοιάζει με παράσημα, δείχνει με αυτοπεποίθηση προς τον ουρανό. Γύρω του, εκατοντάδες ηλικιωμένοι, κάποιοι με εξαθλιωμένα πρόσωπα, τον κοιτάζουν με ελπίδα.
H τεχνοτροπία της εικόνας δεν είναι τυχαία. Ο εικονογράφος είχε λάβει σαφείς οδηγίες.
«Αφίσα σοβιετικής πολιτικής προπαγάνδας με εικονογράφηση του Γκούσταβ Κλούτσις όπου εμφανίζεται ένας ηγέτης, ο Μάσα, να στέκεται αγέρωχος» ήταν η οδηγία που έδωσαν οι συνεργάτες του Μάσα στο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που δημιούργησε την εικόνα.
«Σύμβολα ενότητας και δύναμης γεμίζουν το περιβάλλον. Η εικόνα αποπνέει εξουσία και αποφασιστικότητα» έλεγαν οι οδηγίες σύμφωνα με τους New York Times.
Ο Χαβιέρ Μιλέι, έτερος υποψήφιος στις εκλογές της Κυριακής, απάντησε με εικόνες ΑΙ που εμφανίζουν τον Μέσα ως κινέζο κομουνιστή και τον εαυτό του ως χαριτωμένο λιονταράκι καρτούν. Συγκέντρωσαν 30 εκατομμύρια προβολές.
Το παράδειγμα της Αργεντινής δείχνει ότι η τεχνολογία deepfake ήδη θολώνει τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα.
Η Αργεντινή φαίνεται πως έχει γίνει πεδίο πειραματισμού για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογές, με τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αλλοιώσουν υπάρχουσες εικόνες και βίντεο και να δημιουργήσουν νέα από το μηδέν.
Η ΑΙ εμφανίζει τους υποψηφίους να λένε πράγματα που δεν είπαν και να τους προσθέσουν σε διάσημες εικόνες και meme. Δημιουργεί προεκλογικές αφίσες και καλλιεργεί επιφυλάξεις για τη γνησιότητα πραγματικών βίντεο.
Το επιτελείο του κεντροαριστερού Μάσα χρησιμοποίησε το Stable Diffusion, λογισμικό ανοιχτού κώδικα, για να παρουσιάσει τον εαυτό του ως δυνατό, ατρόμητο και χαρισματικό ηγέτη, εικονίζοντάς τον για παράδειγμα ως στρατιώτη στον πόλεμο, ως Ghostbuster ή Ιντιάνα Τζόουνς, ή σε σποτάκια που θυμίζουν το διάσημο πόστερ «Hope» του Μπαράκ Ομπάμα το 2008.
Έχει χρησιμοποιήσει επίσης το λογισμικό για να εμφανίσει τον αντίπαλό του, τον ακροδεξιό τηλεαστέρα Μιλέι, ως ασταθή, εμφανίζοντάς τον σε ταινίες όπως το Κουρδιστό Πορτοκάλι και Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας.
Και ενώ οι περισσότερες από αυτές τις εικόνες είναι προφανείς ψεύτικες, δεν ισχύει το ίδιο για άλλες, οι οποίες ξεπερνούν τα όρια της παραπληροφόρησης. Ένα βίντεο deepfake του επιτελείου Μάσα εμφανίζει τον αντίπαλό του να εξηγεί πώς λειτουργεί ένα κύκλωμα εμπορίας ανθρώπινων οργάνων.
Στα ψιλά γράμματα κάτω από την εικόνα εμφανίζεται η φράση «Ζητήσαμε από μια τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει τον Χαβιέρ να εξηγήσει την αγορά οργάνων».
Ο Μάσα δήλωσε έκπληκτος όταν ρωτήθηκε για το βίντεο από τους New York Times.
Έχοντας αντιληφθεί το δυναμικό κατάχρησης της ΑΙ σε εκλογικές αναμετρήσεις, η Meta, η εταιρεία στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram, ότι θα απαιτεί από τις πολιτικές διαφημίσεις να διευκρινίζουν αν δημιουργήθηκαν με ΑΙ.
Ήδη όμως το παράδειγμα της Αργεντινής δείχνει ότι η τεχνολογία deepfake ήδη θολώνει τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα.
Όταν εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα ένα βίντεο με τον Μάσα να δείχνει κουρασμένος έπειτα από προεκλογική εκδήλωση, οι αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν για χρήση ναρκωτικών. Οι υποστηρικτές του αντεπιτέθηκαν υποστηρίζοντας ότι το βίντεο ήταν ψεύτικο, αν και αργότερα αποδείχθηκε πραγματικό.
Νωρίτερα στην προεκλογική εκστρατεία, η Πατρίσια Μπούλριχ, υποψήφια που απέτυχε να φτάσει στον τελικό γύρο, ισχυρίστηκε ότι ήταν κατασκευασμένες οι ηχογραφημένες συνομιλίες του οικονομικού συμβούλου της να προτείνει δουλειά σε μια γυναίκα με αντάλλαγμα σεξ.
«Μπορούν να δημιουργήσουν ψεύτικες φωνές, να αλλάξουν τα βίντεο» είπε η υποψήφια.
Ήταν οι ηχογραφήσεις αληθινά ή πλαστά; Κανείς δεν ξέρει.
Πηγή in.gr