Ένα Plan B φαίνεται πως έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφορικά με τα μέτρα γιατο ελληνικό χρέος, έπειτα από το ναυάγιο του τελευταίου Eurogroup.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», αυτό το εναλλακτικό πλάνο προβλέπει:
- Το ΔΝΤ δεν θα βρίσκεται πλέον στο «μπροστινό κάθισμα» του ελληνικού προγράμματος.
- Η ελάφρυνση χρέους θα καταλήξει να είναι μικρότερη
- Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για μετά τη λήξη του προγράμματος, στο οποίο επέμενε το Ταμείο.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα, συζητήθηκε για πρώτη φορά στο περιθώριο του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Με βάση αυτό, το φθινόπωρο και πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μπορεί να αποφασιστεί ότι το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει, καθώς απαιτεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από αυτή που προτίθενται να δώσουν οι Ευρωπαίοι. Ετσι, η Γερμανία δεν θα χρειαστεί να κάνει μία επώδυνη πολιτικά για το Βερολίνο ελάφρυνση και το Ταμείο θα κρατήσει την αξιοπιστία του.
Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, θα πρέπει να καταρτιστεί ένα καινούριο πρόγραμμα αντικαθιστώντας το υφιστάμενο. Αυτό δεν αναμένεται να έχει νέα μέτρα και είναι ξεκάθαρο ότι η επίβλεψη της εφαρμογής θα είναι σε γερμανικά χέρια, κάτι που θα κάνει το πρόγραμμα εξίσου, αν όχι πιο δύσκολο από αν συμμετείχε το Ταμείο, αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.
Αν τον σχέδιο αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε αναμένεται οι Ευρωπαίοι να δεχθούν να μην γίνουν περικοπές συντάξεων ους 1% του ΑΕΠ το 2019, αλλά να διατηρήσουν τη μείωση του φορολογικού ορίου που απαίτησε το ΔΝΤ. Ομως, το βασικό μειονέκτημα για την Ελλάδα είναι πως με αποχώρηση του Ταμείου, η συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που θα εξασφάλιζε η συμμετοχή του ΔΝΤ.