Το μήνυμα ότι αν δεν εφαρμοστούν άμεσα οι συμφωνίες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση σχεδίου αντιμετώπισης μιας μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής κρίσης, έγινε ξεκάθαρο στη χθεσινή σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.
Η σύνοδος κατέληξε χωρίς συμπεράσματα και χωρίς την Αυστρία -που ήταν ο βασικός αποδέκτης κριτικής για τις μονομερείς της ενέργειες- να αλλάζει τη στάση της.
Συγχρόνως, ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης, κ. Αβραμόπουλος, έστειλε ένα αρκετά δραματικό μήνυμα όσον αφορά τα χρονικά περιθώρια για να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα. «Δεν μας απομένει καθόλου χρόνος για χάσιμο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως τις επόμενες 10 μέρες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία, «χρειαζόμαστε συγκεκριμένα αποτελέσματα», προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να καταρρεύσει όλο το σύστημα. Ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου έκανε μια αρκετά αυστηρή παρέμβαση με αποδέκτη κυρίως την Αυστρία αλλά και τις χώρες του Βίσεγκραντ, λέγοντας ότι «εδώ κάνετε το πατριωτικό σας καθήκον, το ευρωπαϊκό σας πότε θα το κάνετε;» σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας αν. υπουργός, Γ. Μουζάλας, στην παρέμβαση που έκανε κατά τη διάρκεια της Συνόδου, τόνισε στην Αυστριακή ομόλογό του κ. Γ. Λέτνερ ότι «η Ελλάδα καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες», παρόλο που η Αυστρία είναι μία χώρα που έχει φερθεί φιλικά στην Ελλάδα. Η τελευταία κίνηση «δεν είναι φιλική και παραβιάζει τις αποφάσεις από την τελευταία Σύνοδο» ανέφερε ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της Συνόδου.
Σημαντική ήταν και η δήλωση του κ. Μουζάλα, αποκαλύπτοντας ότι έχει ήδη καταθέσει πλάνο εκτάκτου ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την προεδρία της Ε.Ε. και εξομολογήθηκε ότι η «χώρα μας θα περάσει δύσκολες φάσεις αλλά εμείς θα τα καταφέρουμε». Για τον κ. Μουζάλα τη μεγάλη δυσκολία θα έχει τελικά να την αντιμετωπίσει η Ευρώπη, καθώς οι μονομερείς ενέργειες βλάπτουν τη συνοχή της.
Ο Ελληνας υπουργός τόνισε πως σε περίπτωση που δεν επιστρέψουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στο στάτους κβο των συνόρων, δηλαδή πριν γίνουν οι μονομερείς κινήσεις της Αυστρίας, τότε μέχρι τις 7 Μαρτίου θα υπάρξει μεγαλύτερη συμφόρηση.
Συγχρόνως έντονη πίεση ασκήθηκε και στην Τουρκία από την οποία ζήτησαν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της αλλά και να φανεί η διάθεση ότι θέλει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα μέχρι τις 7 Μαρτίου που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Νταβούτογλου. Πάντως, ενδεικτικό της στάσης που έχει κρατήσει η Τουρκία μέχρι στιγμής ήταν και το γεγονός ότι στη Σύνοδο δεν συμμετείχε ο αρμόδιος Τούρκος υπουργός αλλά ο υφυπουργός του. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε για άλλη μία φορά πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είναι η Τουρκία μέρος της λύσης, καθώς διαφορετικά δεν μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας για μείωση των ροών και καταπολέμηση των διακινητών.
Πηγή kathimerini.gr