Τη στρατηγική διαπραγμάτευση για την διεύρυνση της ΕΕ προς τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσυφοπέδιο), παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φ. Μογκερίνι και ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Γ. Χαν.
Η κ. Μογκερίνι δήλωσε πως τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν γεωγραφικά μέρος της Ευρώπης και υπενθύμισε πως ο λαός των Βαλκανίων έχει κάνει την επιλογή του να ενταχθεί στην ΕΕ, δίνοντας το στίγμα της Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις της με τις έξι υποψήφιες χώρες «ότι η Ε.Ε. θέλει να μοιραστεί ένα κοινό μέλλον μαζί τους και ξεκινάει με το δεδομένο ότι μακροπρόθεσμα οι έξι χώρες θα ενταχθούν στην ΕΕ».
«Σκοπός είναι οι ήδη υπάρχουσες σχέσεις, όπως π.χ. οικονομικές διασυνδέσεις, να συντονιστούν όλο και περισσότερο και με τον καλύτερο δυνατό και προοδευτικό τρόπο ώστε να προκύψουν ευκαιρίες συνεργασίας, ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για μια καλή ενσωμάτωση» σημείωσε η κ. Μογκερίνι.
Ανέφερε πως για μία ρεαλιστική προοπτική ένταξης και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικεντρωθεί σε έξι συγκεκριμένους τομείς οι οποίοι θα πρέπει, από τη πλευρά των υποψήφιων χωρών, να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο προκατασκευαστικών εργασιών, με αποφασιστικότητα.
Οι έξι πρωτοβουλίες καλύπτουν όλους τους αναγκαίους τομείς «conditio sine qua non» για την ένταξη των 6 κρατών και είναι οι εξής: το κράτος δικαίου, η ασφάλεια και η μετανάστευση, η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, οι μεταφορές, η ενεργειακή διασύνδεση και η ψηφιακή ατζέντα, η συμφιλίωση και οι σχέσεις καλής γειτονίας.
Γιούνκερ: Να λυθούν οι διμερείς διαφορές
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε πως το χρονικό πλαίσιο του 2025 δεν είναι δεσμευτικό, ενώ ξεκαθάρισε πως «καμία χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ πριν λύσει διμερείς διαφορές».
«Δεν λέμε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση έως το 2025. Πρόκειται για μια ενδεικτική ημερομηνία, μία προοπτική που θα παρακινήσει τις χώρες αυτές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Και ας είμαστε σαφείς: καμία χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ πριν λύσει διμερείς διαφορές» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, με την εκπρόσωπο Τύπου Μίνα Αντρέεβα να «ανεβάζει» στο Twitter το σχόλιο αυτό.
Επιτροπή: «Ας ενταχθούν τα βαλκανικά κράτη στην ΕΕ»
O κ. Χαν, Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης της Ε.Ε.) και κατά συνέπεια υπεύθυνος της Στρατηγικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων είπε πως αν και δεν είναι εύκολη υπόθεση, πρόκειται για ιστορική ευκαιρία να ενταχθούν αυτές οι χώρες στην Ε.Ε. καθώς έχουν μία αυτονόητη θέση εντός της ΕΕ.
Όμως, θεωρεί αναγκαίο και αμετάκλητο όρο για την ένταξή τους να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Σαφώς πρέπει η Ε.Ε. να έχει κατά νου ότι οι έξι υποψήφιες χώρες έχουν πολλές εσωτερικές εντάσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη προοπτική και να φροντίσουμε η ένταξη να γίνει εν καιρώ εφικτή. Συγκεκριμένα, πρέπει οι ήδη υπάρχουσες σχέσεις με την Ε.Ε. να επαναπροσδιοριστούν στα σωστά μέτρα και σταθμά.
Προκειμένου να υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με σκοπό την ένταξη των έξι υποψήφιων χωρών που ισοδυναμούν σε 18 εκατομμύρια πολίτες, πρέπει από τη πλευρά της Ε.Ε., να υπάρχει και η κατάλληλη στήριξη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για αυτό το σκοπό ένα πακέτο προ ενταξιακής βοήθειας (IPA) έως το 2020 το οποίο ανέρχεται για το 2018 και μόνο σε 1,07 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει ένα οικονομικό πακέτο 9 δισ. ευρώ για τη περίοδο 2007-2017.
Ο κ. Χαν έκλεισε διαπιστώνοντας πως έχουν ήδη πολλά αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ σημείωσε πως «δεν τίθεται λόγος ένταξης, αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων».
«Σε πρώτη φάση δεν τίθεται λόγος για ένταξη της πΓΔΜ ακόμη στην Ε.Ε., αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων» απάντησε ρητά ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου «αν λυνόταν το ονοματολογικό θέμα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ που διαπραγματεύονται οι δύο χώρες, η πΓΔΜ θα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη Ε.Ε;».
Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης της Ε.Ε.) και κατά συνέπεια υπεύθυνος της στρατηγικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων ανέφερε πως δεν είναι το μόνο και πως τα Σκόπια έχουν και άλλα πολλά θέματα να λύσουν. «Η ΠΓΔΜ πρέπει να ανταποκριθεί σε μία μεγάλη λίστα από προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις που στην ουσία είναι εσωτερικές υποθέσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, η νομοθεσία της σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες της, αλλά και στο τομέα των ΜΜΕ. Η λίστα είναι μεγάλη. Τον πακέτο είναι μεγάλο και έχουν πολύ δουλειά να κάνουν πριν από μια υποτιθέμενη ένταξη» τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Χαν.