Η καταγραφή του προβαδίσματος της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά στις δημοσκοπήσεις της περασμένης βδομάδας αποδόθηκε από τους πολιτικούς αναλυτές στην διασφάλιση της δόσης μαμούθ, αλλά και στον εξορκισμό του GREXIT. Την επόμενη βδομάδα, στο πολιτικό ισοζύγιο θα προστεθεί υπέρ του Αντ. Σαμαρά η «πολιτική πυγμής» και η νίκη του (;) επί των συνδικαλιστών του μετρό που τόσο ταλαιπώρησε το λαϊκό κοινό που κινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αυτές τις τακτικές νίκες του πρωθυπουργού καταγράφουν κρίσιμοι παράγοντες της οικονομίας και της αγοράς που δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους, αν και εξακολουθούν να μην τοποθετούν τους εαυτούς, έστω και στους συγκρατημένα αισιόδοξους. Η ραγδαία πτώση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, η αποτελεσματική εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι αποπληρωμές των ιδιωτών από το κράτος, η συνεχιζόμενη επιστροφή των καταθέσεων, καθώς και η κινητικότητα της κυβέρνησης στα μέτωπα της ανάπτυξης και των ιδιωτικοποιήσεων, οι ενθαρρυντικές δηλώσεις του Τσαρλς Νταλάρα ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2014 συνιστούν στοιχεία για μία μελλοντική GRECOVERY, όμως-για την ώρα τουλάχιστον-δεν προδικάζουν αναστροφή του κλίματος και της οικονομίας, σημειώνουν.
Οι «μεταρρυθμίσεις χωρίς εκπτώσεις» που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός, πρώτον, δεν είναι άμεσης απόδοσης, δεύτερον, δεν ευνοούν τη ρευστότητα, φοροδοτική και καταναλωτική, των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, οι παραπάνω κύκλοι κρατούν μικρό καλάθι και παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και παραμένουν επιφυλακτικοί, επισημαίνουν ότι η συνάντηση με τον Σόιμπλε και ό,τι διημείφθη μεταξύ τους, ανοίγει μια νέα στρατηγική για την ελληνική διαπραγμάτευση, ενώ εκτιμάται ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Τσίπρας δημιούργησε απ΄ ευθείας διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον.
Αυτά στο προσκήνιο. Όμως, ο κρίσιμος παράγοντας που καθορίζει το έλλειμμα ή το πλεόνασμα του πολιτικού ισοζυγίου στην οικονομία είναι οι φορολογούμενοι πολίτες-καταναλωτές. Τα δραματικά στοιχεία που έδωσε για το 2012 η ΕΛΣΤΑΤ (μείωση μισθών 11,3%, αύξηση φόρων 17,7%, μείωση κατανάλωσης 6,1% και μείωση κοινωνικών παροχών 10,2%) μέσα σε δώδεκα μήνες προδικάζει ένα εξαιρετικά δυσβάσταχτο 2013. Την επόμενη βδομάδα συνταξιούχοι και μισθωτοί θα αντιμετωπίσουν τη νέα παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και τον Φεβρουάριο τις αυξήσεις στη ΔΕΗ. Συνεπώς, το πώς θα είναι οι δημοσκοπήσεις τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα εξαρτηθεί από το πώς θα δεχθεί η κοινωνία τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις. Άλλωστε, ο ληγμένος «πολλαπλασιαστής» 0,5 του ΔΝΤ παραμένει εν ισχύ…και η όποια οικονομία έχει απομείνει, κρατά κυριολεκτικά την ανάσα της.