Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση παίρνει λίγο αψήφιστα το ενδεχόμενο του ποδοσφαιρικού Grexit. Δεν είναι απλά τα όσα διακυβεύονται. Στην πραγματικότητα, παίζονται, εκτός των ποδοσφαιρικών και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι με το ενδεχόμενο καταστροφής του ελληνικού ποδοσφαίρου μια και έξω πολλοί ικανοποιούνται.
*****
«Δεν μας τρομάζει το ενδεχόμενο αποβολής της ΕΠΟ από τη FIFA. Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε θα συνεχίσει να επικρέμαται όσο οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο παράγοντες των ΠΑΕ δεν συμμορφώνονται με το πλαίσιο κανόνων και αρχών», είπε το μεσημέρι της Παρασκευής στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αν μη τι άλλο ενδιαφέρον το πέταγμα της μπάλας στις ΠΑΕ που, αντικειμενικά, έχουν σημαντικές ευθύνες για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
*****
Η κυβέρνηση, όμως, όπως λένε έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, είναι αντιμέτωπη με έναν σημαντικό πολιτικό κίνδυνο: να εισπράξει τα πολιτικά επίχειρα ενός Grexit, χωρίς να έχει την αντικειμενική ευθύνη γι’ αυτό, με δεδομένο το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Άλλωστε, η επιτροπή παρακολούθησης της FIFA είναι που εισηγείται και την αποβολή της ΕΠΟ από όλες τις διοργανώσεις, όχι ο Βασιλειάδης.
*****
Θα έχει συμβεί, όμως, ένα Grexit επί των ημερών της κυβέρνησης, έστω και όχι οικονομικό. Και μπορεί οι υγιείς φίλαθλοι να έχουν σιχαθεί με το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα που προαναφέραμε είναι ισχυρά. Για φανταστείτε, για παράδειγμα, έναν γενικευμένο πόλεμο του Μαξίμου με ισχυρούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και στον χώρο της μπάλας. Νομίζω ότι δεν έχει δίκιο ένας φίλος της στήλης, πούρος Αριστερός, που μου έλεγε ότι η κυβέρνηση κερδίζει, όταν συγκρούεται με τα συμφέροντα: δεν είμαστε στο 2015 και η κυβέρνηση δεν αντέχει πολλά μέτωπα.
Καμπανάκια για το μεταναστευτικό
Καμπανάκια έχουν αρχίσει και χτυπάνε τις τελευταίες μέρες και πάλι για το μεταναστευτικό στην Αθήνα, καθώς οι ροές αυξάνονται και η κατάσταση στα νησιά δεν είναι καλή. Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό και ως το τέλος Απριλίου, σε συνεννόηση και με τις Βρυξέλλες, προωθεί αλλαγές στο καθεστώς εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, ώστε η διαδικασία να είναι πιο γρήγορη.
*****
Πάντως, αυτό που είπε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο είδε την Παρασκευή το μεσημέρι, είναι ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στα νησιά, ώστε να επιταχυνθεί και η ταχύτητα των επιστροφών στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, προωθείται και η ενίσχυση των δομών στα νησιά, ώστε να βελτιωθεί η χωρητικότητά τους και να μπορούν να ανταπεξέρχονται στο βάρος των ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά και είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν.
Δεν μίλησαν για Novartis
Και, επειδή, φαντάζομαι ότι όσοι έμαθαν για τη συνάντηση Τσίπρα – Αβραμόπουλου, ήθελα να μάθουν για το αν μίλησαν για τη Novartis, να σας πω ότι δεν έμειναν καθόλου μόνοι τους: ήταν μαζί και μια στενή συνεργάτης του Επιτρόπου, η γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν Βιβή Μίχου και από τη μεριά της κυβέρνησης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.
Συνέδριο μετά το καλοκαίρι και βλέπουμε
Κλείνω με κάτι νεοδημοκρατικό: συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στα γραφεία της ΝΔ το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να συζητήσουν για τη διαδικασία εκλογής προέδρων ΝΟΔΕ και Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων στις 13 Μαΐου. Περιμένουν περίπου 100.000 πολίτες να πάνε να ψηφίσουν, αλλά είναι νωρίς ακόμα. Μου λένε πάντως ότι όλα βαίνουν καλώς. Όσο για το συνέδριο του κόμματος που πρέπει να γίνει-το πρώτο τακτικό επί Μητσοτάκη έγινε στο τέλος Απριλίου του 2016-, μιας και στο καταστατικό λέει ότι θα γίνονται τακτικά συνέδρια ανά διετία, ας μην βιαζόμαστε. Από Σεπτέμβριο και βλέπουμε.