Τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και το μετεκλογικό τοπίο που διαμορφώνεται παρουσίασαν μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» (Κ. Παπαχλιμίντζος – Χ. Βίδου), οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος.
Σ. Πέτσας: Tην πρώτη Κυριακή επιλέξαμε κόμματα και τη δεύτερη Κυριακή πρόσωπα
Ο βουλευτής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας δήλωσε: «Σίγουρα υπάρχουν μηνύματα από κάθε κάλπη, όπως και από τη χθεσινή. Κρατάμε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν ήταν πραγματικά μια καλή μέρα για τη Νέα Δημοκρατία η χθεσινή. Από εκεί και πέρα, αν θέλει κανείς να δει το σύνολο των δύο εβδομάδων και της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής, νομίζω κάτι το οποίο το είπα και χθες, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το επαναλάβω και σήμερα, ότι την πρώτη Κυριακή επιλέξαμε κόμματα και τη δεύτερη Κυριακή πρόσωπα. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που εγώ βλέπω τουλάχιστον.
Και σε επίπεδο δημάρχων και σε επίπεδο περιφερειαρχών. Στο επίπεδο των περιφερειαρχών που έχει και το μεγαλύτερο πολιτικό αποτύπωμα, η έντονη πολιτικοποίηση, αν μου επιτραπεί ο όρος την οποία εμείς είχαμε θέσει στο τραπέζι για ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν μια συναντίληψη με την κυβέρνηση, σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε, αν εξαιρέσουμε τη Θεσσαλία. Αλλά δεν ήταν οι επιλογές εκείνες οι οποίες ήταν η επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, για παράδειγμα, στη Δυτική Μακεδονία, στα Ιόνια, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, στο Βόρειο Αιγαίο.
Αυτό σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσει κατά πόσον ο κομματικός μηχανισμός μας ανταποκρίθηκε στην έντονη πολιτικοποίηση, τον οποίο βάλαμε ως στόχο ένα. Και δεύτερον, οι τοπικές κοινωνίες έδειξαν ότι είχαν σαφή προτίμηση σε άλλα πρόσωπα. Σε επίπεδο δημάρχων, 247 δήμοι είχαν δήμαρχο την πρώτη Κυριακή και 85 κρίθηκαν χθες από τους 342 δήμους της χώρας.
Νομίζω ότι ελάχιστοι δήμαρχοι επανεκλέχτηκαν. Αυτό είναι ένα ζήτημα, που σημαίνει ότι δεν ήταν γενικά οι τοπικές κοινωνίες ικανοποιημένες σε αυτές τις περιπτώσεις των 85 από την πρώτη θητεία. Άρα βάζω κάποια προσωπικά χαρακτηριστικά εδώ, στους δύο μεγάλους δήμους, όμως στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι σαφέστατα το πολιτικό αποτύπωμα. Η Νέα Δημοκρατία ήρθε από μια εκλογική αναμέτρηση το Μάιο και τον Ιούνιο με 41% να καταγράφει στη βούληση των πολιτών και χάνει μετά από λίγους μήνες δύο από τους μεγάλους τρεις δήμους. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει πάρα πολύ και έχει να κάνει πιστεύω και με τη στρατηγική και των υποψηφίων, αλλά και τη δική μας.
Από εκεί και πέρα, για την επόμενη μέρα νομίζω πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία είναι προτεραιότητα, όπως είναι η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, τα ζητήματα της προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η αποκατάσταση των πληγέντων στις περιοχές που έχουν θιγεί τόσο πολύ όπως η Θεσσαλία, ο Έβρος, η Ρόδος, αλλά τα βασικά ζητήματα είναι να παραμένουμε σταθεροί, να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των πολιτών».
Ο κ. Πέτσας συνέχισε λέγοντας: «Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που ξέρει καλά την αυτοδιοίκηση. Επίσης ξέρω καλά τον κομματικό μας μηχανισμό. Εγώ μπορώ να σας πω ότι και στην Δυτική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη δεν ήταν μόνο τα πρόσωπα των υποψηφίων. Το ψήφοι ήταν και της δικής μας βάσης και των δικών μας στελεχών κατά πόσον είχαν ακολουθήσει την αρχική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Γι’ ‘ αυτό είπα και στην αρχή για τον κομματικό μηχανισμό κατά πόσο ανταποκρίθηκε σε αυτή την έντονη πολιτικοποίηση. Άρα κρατώ μια επιφύλαξη. Αυτό που λέτε δεν είναι μια αποδοκιμασία μόνο, αλλά είναι διάφοροι παράγοντες.
Επίσης, είναι πολύ δύσκολο για έναν περιφερειάρχη όποιος έχει εκλεγεί, με ένα μεγάλο ποσοστό μάλιστα, να πεις ότι δεν τον υποστηρίζεις για τη δεύτερη επιλογή, έγινε αυτό σε μια περίπτωση της Πελοποννήσου και κερδίσαμε την Πελοπόννησο με τον Δημήτρη Πτωχό. Αλλά δεν είναι κάτι συνηθισμένο και στο επίπεδο των δημάρχων και στο επίπεδο των Περιφερειαρχών».
Ακολούθως ο κ. Πέτσας ανέφερε πως: «Εγώ είμαι από εκείνους που λέω ότι δεν μπορεί να μην έχει ένα πολιτικό αποτύπωμα, ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που περάσαμε και ένας πολύ δύσκολος Σεπτέμβρης. Επομένως, αυτό το πολιτικό αποτύπωμα, όπως είπα, νομίζω ότι φάνηκε στη δεύτερη Κυριακή και όχι στην πρώτη, όπως ενδεχομένως αναμενόταν. Άκουγα και πριν νομίζω ότι στη δεύτερη Κυριακή μια επιλογή πιο πολύ προσώπων. Αυτό που λέτε μπορεί να βολεύει την αντιπολίτευση να το λέει. Σημασία έχει πως εμείς ανταποκρινόμαστε στους πολίτες με σοβαρότητα και με σχέδιο αν ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους, νομίζω δεν θα υπάρχει κάποιο άλλο ζήτημα και αναμένουμε την πορεία αυτή μέχρι τις ευρωεκλογές, ώστε να δούμε ποιοι είναι τελικά οι πολιτικοί συσχετισμοί οι οποίοι θα είναι τα επόμενα χρόνια. Εγώ παραμένω σταθερός στην άποψή μου ότι βλέπω ανακατατάξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Είναι κάτι το οποίο το λέω από τον Μάιο και μετά. Περιμένω να. δω πώς θα οριστικοποιηθεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ σε άλλους χώρους και μετά τις ευρωεκλογές. Μετά τη νέα κάλπη των ευρωεκλογών θα δούμε πως διαμορφώνεται γενικά το πολιτικό σκηνικό».
Χ. Μαμουλάκης: Απέτυχαν οι επιλογές του Κ. Μητσοτάκη στις Περιφέρειες
Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης, δήλωσε: «Κατ αρχάς, νομίζω ότι αυτό το οποίο είναι το πολιτικό πρόταγμα της χθεσινής μέρας είναι μια ξεκάθαρη κίτρινη κάρτα, όπως αναφέρει και στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα στα ΝΕΑ σήμερα, μια ξεκάθαρη κίτρινη κάρτα προς την κυβέρνηση και μια νίκη του προοδευτικού κόσμου. Και γιατί το λέω αυτό. Διότι σε όλα τα επίπεδα στην αυτοδιοίκηση σαφέστατα τα πολιτικά χαρακτηριστικά υπάρχουν, είναι αναλλοίωτα. Ίσως να μην είναι σε τόσο μεγάλο βάθος όσο σε εθνικό πολιτικό επίπεδο. Παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και ως ένας άνθρωπος που έχω υπηρετήσει ως αντιδήμαρχος στον τέταρτο δήμο της χώρας, στην αυτοδιοίκηση, μπορώ να σας πω ότι στον πρώτο γύρο υπάρχουν και οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες είναι σε ένα ισχυρό επίπεδο και θα έλεγα και διακριτικό. Στο δεύτερο όμως γύρο μένουν οι πολιτικές. Οι πολιτικές οι οποίες υπάρχουν στο τραπέζι και παρουσιάζονται από τους επικεφαλής, από τα πρόσωπα. Εδώ λοιπόν έχουμε μια ιδιαιτερότητα και μάλιστα άκουσα και εγώ την ανάλυση του κ. Δρυμιώτη, διότι προηγουμένως έχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αναδείξει η χθεσινή κάλπη.
Και το λέω αυτό για παράδειγμα ο κύριος Μητσοτάκης. Οι επιλογές του κυρίου Μητσοτάκη σε επίπεδο περιφερειαρχών τη δεύτερη Κυριακή, σχεδόν πλην της περίπτωσης του κυρίου Πτωχού, απέτυχαν. Και μάλιστα έχουμε κάτι ιδιαίτερα σπάνιο, σχεδόν καινοφανές ότι στις περιφέρειες που είχαν το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας οι υποψήφιοι είχαν το χρίσμα, πήραν λιγότερους ψήφους από ότι την πρώτη Κυριακή. Αυτό δείχνει πάρα πολλά και στο Δήμο Αθηναίων βεβαίως. Καλά, εκεί είναι μια περίπτωση Sui generis, κατά την άποψή μου είναι μια μυθική ανατροπή. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί μεταπολιτευτικά αυτό το πράγμα. Και ξέρετε, δεν είναι μόνο, σαφέστατα και η δική μας ξεκάθαρη πάνω στο τραπέζι στήριξη μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής από την παράταξη της Ανοιχτής Πόλης στον Κώστα Ζαχαριάδη και το σύνολο του προοδευτικού κόσμου και φυσικά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Δούκας βγήκε για πολλούς λόγους. Ένας βέβαια από τους σημαντικούς λόγους είναι και αυτό. Αλλά ξέρετε κάτι. Το 14 και το 13 είναι τα δύο ποσοστά που κατέλαβαν, δεν είναι καν 27, στην πολιτική κάνει 57. Η πολιτική δεν είναι μια διαδικασία πρόσθεσης, είναι πολλαπλασιασμού. Και τι εννοώ. Δημιουργείται ρεύμα, δημιουργείται ένα προοδευτικό ρεύμα σε πολλά επίπεδα και αυτό αν μη τι άλλο δεν σας κρύβω ότι μας χαροποιεί. Δεν θα πω ότι είναι και προπομπός άλλου τύπου συγκλίσεων. Αυτό θα φανεί μέσα από διαδικασίες και ζυμώσεις, αλλά σίγουρα είναι ξεκάθαρο ευδιάκριτο μήνυμα του προοδευτικού κόσμου ανά τη χώρα, όπου ουσιαστικά τι λέει.
Λέει τέρμα στην αλαζονεία γιατί η αλαζονεία και η στάση αλαζονικής στάσης κυβερνητικών στελεχών, ειδικά τη βδομάδα που μεσολάβησε, νομίζω ότι πυροδότησε το ενδιαφέρον των πολιτών να καταψηφίσουν τις επιλογές της κυβέρνησης. Και αυτό θα πρέπει σίγουρα να το αξιολογήσουν και να μην μείνουν στη λογική οι κυβερνώντες ότι συνέβη κάτι κατ’ εξαίρεση και ότι ήταν κάτι το οποίο δεν είναι και πολύ σημαντικό για μένα ήταν ένα πολιτικό γεγονός χθες.
Ήταν η πρώτη ουσιαστική πολιτική ρωγμή της κυβέρνησης και επαφίεται τώρα σε εμάς, εννοώ στο σύνολο του προοδευτικού κόσμου και εμάς ως αξιωματική αντιπολίτευση, να αναπτύξουμε βηματισμό, να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε και να γειωθούμε με την κοινωνία. Γιατί η αυτοδιοίκηση αν μη τι άλλο έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και ίσως και δεν σας κρύβω εδώ τη δική μου προσωπική αν θέλετε, ανησυχία, αλλά και συγχρόνως την αίσθηση πρόκλησης να μπορέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα επιτέλους, να μπορέσει να γειωθεί και να πετύχει την απαραίτητη όσμωση με την αυτοδιοίκηση. Γιατί αν μη τι άλλο ήταν ένα δομικό έλλειμμα που ανέφερα στην αρχή».
Σχολιάζοντας τις περιπτώσεις που οι Περιφέρειες κερδήθηκαν από «αντάρτες» της ΝΔ, ο κ. Μαμουλάκης είπε: «Γιατί κερδήθηκε η περιφέρεια της Θεσσαλίας. Υπάρχει αντιπολίτευση αν θέλετε στην Αττική δεύτερη δύναμη παρόλο το χαμηλότερο χαμηλό σχετικά ποσοστό, πράγμα που λένε και σε άλλες περιοχές. Όμως αυτό είναι άξιο και σημείο προβληματισμού. Γι αυτό και κατέληξα στην τοποθέτησή μου ότι πρέπει να μας προβληματίσει με τη θετική έννοια του όρου αυτή η παρουσία μας, ειδικά σε περιφερειακό επίπεδο και να προχωρήσουμε παρακάτω. Ένα χαρακτηριστικό, ξέρετε ποιο είναι.,17 από τους 21 δήμους του Λεκανοπεδίου, χθες στην ανάλυση της ΕΡΤ, στην παρουσίαση, στην πολύ ενδιαφέρουσα μαραθώνια μετάδοση που υπήρξε και τα αποτελέσματα ανεδείχθη αυτό το παράδοξο Οι 17 από τις 21 δήμους του λεκανοπεδίου ανετράπη η κατάσταση, οι εν ενεργεία δήμαρχοι έχασαν. Προσέξτε όχι 10 στους 20, 17 στους 21. Μιλάμε για μια ανατροπή 82% και νομίζω ότι χρήζει ανάλυση και αξιολόγηση. Όπου υπάρχει πτώση των προσώπων, αλλά νομίζω και οι πολιτικές. Ο κύριος Μητσοτάκης εχθές έλαβε ισχυρό μήνυμα».
Ο κ. Μαμουλάκης τόνισε πως: «Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, όπως ξέρετε και το 2019, ακόμα και το 14 στις προηγούμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ μια ωρίμανση σε επίπεδο στελεχών και ήταν ούτως ή άλλως και το 19 ακόμα, και το 14 που εμείς ερχόμασταν ως κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση. Το 19 όμως, για παράδειγμα που είχαμε 32%, πάλι το αποτέλεσμα παραπλήσιο. Παρακολουθούμε λαμβάνουμε τα μηνύματα. Εγώ δεν θεωρώ ότι είναι μόνο σε επίπεδο προσώπων, γιατί το ΠΑΣΟΚ και επειδή προέρχομαι και από την Κρήτη και ξέρετε και οι ισορροπίες και η ανθρωπογεωγραφία έχει παραπλήσια χαρακτηριστικά. Είναι μια δύναμη η οποία έχει μια συγκεκριμένη ατζέντα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο τα στελέχη της επειδή είναι παλαιότερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ αναμφίβολα από εμάς έχει και περισσότερα στελέχη σε επίπεδο πλήθους. Τώρα το ζήτημα δεν στεκόμαστε τόσο στο ΠΑΣΟΚ και δεν το βλέπουμε ανταγωνιστικά. Δεν έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα. Εμείς βλέπουμε τα του οίκου μας και πώς μπορούμε να γίνουμε ακόμα ισχυρότεροι και με αυτά τα δεδομένα στην αυτοδιοίκηση να έχουμε μια μεγαλύτερη παρεμβατικότητα και να ανοίξουμε το βηματισμό μας».
Δ. Μάντζος: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν ένα πολύ σημαντικό στοίχημα που κερδίσαμε
Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, σχολίασε πως: «Καταρχάς καλημέρα και καλή βδομάδα και να πούμε και καλή θητεία. Καλή επιτυχία σε όλους και όλες τους αυτοδιοικητικούς που εξελέγησαν χθες ανεξαρτήτως χρωμάτων, κομμάτων, χαρισμάτων, στηρίξεων. Να είναι μια αυτοδιοίκηση για την αυτοδιοίκηση, μια αυτοδιοίκηση για τους πολίτες και όχι μια αυτοδιοίκηση – επέκταση του κεντρικού κράτους. Η Αυτοδιοίκηση, το έχουμε πει πολλές φορές, δε θα κουραστούμε να το λέμε, πρέπει να εξισορροπεί το κεντρικό κράτος και να είναι μια πραγματική μορφή τοπικής δημοκρατίας.
Άρα όλες οι ευχές μαζί με τους νέους αυτοδιοικητικούς άρχοντες. Χθες προφανώς είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για εμάς, για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Μια πολύ μεγάλη νίκη πολλών συνδυασμών και υποψηφίων που έφεραν ένα αισιόδοξο μήνυμα. Αυτό το οποίο κυρίως στην Αθήνα είχαμε, ήταν την επιβράβευση των πολιτών σε ένα μήνυμα αισιόδοξο, θετικό, εναλλακτικό. Επιβραβεύτηκε η ανανέωση, επιβραβεύτηκε το σχέδιο, η επιστημονική γνώση, οι προτάσεις. Και έτσι πάνω σε αυτά τα προσόντα, πάνω σε αυτές τις αρετές καταφέραμε., κατάφερε ο Δούκας πρώτα και όλοι όσοι τον στήριξαν και το στηρίξαμε, να ανοίξουμε μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες, γιατί υπήρξαν μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες.
Και είναι πολύ σημαντικό ότι στον Χάρη Δούκα είδαν και εμπιστεύτηκαν πολλές περισσότερες πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις την ελπίδα και την προσδοκία για μια καλύτερη Αθήνα. Αυτό είναι ένα άλλο πολιτικό παράδειγμα. Προφανώς αυτό δεν είναι μόνο στην Αθήνα. Είναι πολύ σημαντική, πολύ, πολύ, πολύ σημαντική, ιδίως υπό το φως της μεγάλης τραγωδίας του Σεπτεμβρίου, η νίκη της Θεσσαλίας, του Δημήτρη του Κουρέτα Είναι πολύ σημαντικό ότι στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά είναι και ο Δήμος Καλαμαριάς, είναι ο δήμος Συκεών – Νεάπολης, είναι ο δήμος της Θέρμης. Είναι οι μεγάλοι δήμοι του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης.
Ως προς το θέμα των στηρίξεων, ανέφερε: «Κοιτάξτε, ούτε στον κύριο Μώραλη υπήρξε στήριξη επίσημη στον κύριο Μώραλη. Αλλά όλοι και στον Πειραιά και στην ευρύτερη χώρα, γνωρίζουμε ότι ο κ. Μώραλης, όπως και ο κ. Αγγελούδης προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Τι θέλω να πω κ. Τζο. Εμείς σας θυμίζω πολλές φορές το είχαμε πει, μόνο στις Περιφέρειες και στο Δήμο της Αθήνας, λόγω της ιδιαίτερης πολιτικής και του πολιτικού του κεφαλαίου, επιλέξαμε τη λογική των στηρίξεων. Πουθενά αλλού. Όλη η υπόλοιπη χώρα, ιδίως στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφέθηκε ελεύθερη να αναπτύξει τις κοινωνικές και πολιτικές της διεργασίες. Να μην έρθει η Χαριλάου Τρικούπη να πει στους Θεσσαλονικείς ή στους Πατρινούς ή στους Καβαλιώτες και στους Γιαννιώτες πώς θα ψηφίσουν. Είναι σημαντικό για παράδειγμα και θέλω να κλείσω με αυτό, ότι 110 και πλέον δήμοι σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και μεγάλοι δήμοι όπως η Καβάλα, τα Γιάννενα χθες έχουν δημάρχους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, μεγάλοι δήμοι του Λεκανοπεδίου, η Ηλιούπολη, το Ηράκλειο της Αττικής. Αυτό το οποίο είναι λοιπόν σημαντικό, είναι το μήνυμα της ανανέωσης να είναι εκείνο το οποίο θα είναι οδηγός ανανέωσης, θέσεις και προτάσεις, οδηγός για τα επόμενα βήματα.
Ξέρετε, για μας το χθεσινό και της προηγούμενης Κυριακής ήταν ένα πολύ σημαντικό στάδιο, ένα πολύ σημαντικό στοίχημα, το οποίο κερδήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Έρχονται οι ευρωεκλογές. Για μας είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ακόμα πιο ισχυροί ως ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές. Και στη Βουλή και εκτός Βουλής σήμερα κάνουμε μια προσπάθεια να αρθρώσουμε έναν σύγχρονο, αξιόπιστο, ισχυρό αντιπολιτευτικό λόγο. Όχι με όχι σε όλα, όχι με τοξικότητα, όχι με στείρα αντιπαράθεση. Όχι να τελειώνουμε με τους άλλους. Να έρθουμε εμείς. Γιατί εμείς είμαστε, όχι, όχι με αυτούς τους όρους. Η πολιτική δεν είναι ούτε λογιστήριο ούτε ποσοστά, δεν προσθέτουμε, δεν αφαιρούμε, δεν είναι γήπεδο. Η πολιτική είναι δημιουργία, είναι συμμετοχή. Και πρέπει αυτή η ισχυρή αντιπολίτευση, με τη δική μας δουλειά και με την επαφή μας με την κοινωνία καθημερινά, να γίνει και μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές».
Ο κ. Μάντζος απάντησε στο ερώτημα για το πως σχολιάζει τη χθεσινή δήλωση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος και πριν τον κύριο Ανδρουλάκη τοποθετήθηκε, δήλωσε και στην ουσία έκανε αυτό το άνοιγμα, γιατί πολλοί θεωρούν ότι μιλάμε για ένα προοδευτικό μέτωπο, μια προοδευτική συμμαχία και είσαστε εσείς οι δύο εκπρόσωποι των κομμάτων. Πώς σχολιάζετε αυτή την τοποθέτηση. Είναι μόνο ο κ. Παπανδρέου Εκφράζει τον εαυτό του κ. Παπανδρέου. Είναι κάτι άλλο πίσω από αυτό»;
Συγκεκριμένα είπε πως: «Νομίζω τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έφτασε πρώτα στην πλατεία Κοραή, γι αυτό και έκανε πρώτος δήλωση, έκανε μια αποτύπωση ό, τι είδαμε χθες το βράδυ. Αυτό προσπάθησα κι εγώ να πω με λίγο διαφορετικά λόγια. Ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, με πρωτοπορία ορισμένων ανθρώπων που έχουν όραμα, γνώση, σχέδιο ανανεωμένοι σε προσωπικό δυναμικό, κατά τη γνώμη μας αυτό το επιτελεί και το υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν είναι μόνο του, αλλά το ΠΑΣΟΚ.-Κίνημα Αλλαγής έδειξε χθες ότι μπορεί να υπηρετήσει αυτό το ρόλο της πρωτοπορίας σε αυτό το επίπεδο, πραγματικά με ενωμένες δυνάμεις, όχι όμως ως άθροισμα, αλλά με πραγματικές πολιτικές και κοινωνικές συγκλίσεις και πλειοψηφίες, μπορεί να πετύχει μεγάλες ανατροπές. Αυτό είπε και ο Γιώργος Παπανδρέου, αυτό λέμε όλοι».
Για τις συνεργασίες ο κ. Μάντζος σχολίασε ότι: «Όπως στο παράδειγμα του κ. Δούκα, ενώθηκαν οι δυνάμεις της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης και της ανανεωτικής Αριστεράς και κινήματα πολιτών, μη λέω ονόματα τώρα και υπήρχαν κινήσεις πολιτών και κινήματα τα οποία στήριξαν μια εναλλακτική. Τι θέλω να πω. Επιμένω σε αυτό. Δεν είναι θέμα ούτε μετώπων, ούτε απλώς στοίχισης, ούτε αθροισμάτων. Είναι πολιτικές οι διεργασίες. Πρέπει να κάνουμε κι αυτό το χθεσινό είναι ένας οδηγός ότι όταν έχεις σχέδιο, έχεις ένα ανανεωμένο προσωπικό δυναμικό, έχεις γνώση, έχεις διάθεση, εμπνέεις, μπορείς να τα καταφέρεις και τις πλειοψηφίες να τις πετύχεις και να πετύχεις στο τέλος τις μεγάλες ανατροπές».
Ακολούθως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης, ανέφερε: «Αναμφίβολα αυτό που συνέβη και συνετελέσθη εχθές θα το χαρακτήριζα ως μια καλή πολιτική αυτοδιοικητική πρακτική. Τώρα αν είσαι πάνω σε αυτή, μπορούμε να εδράσουμε επιπρόσθετες σύγκλισεις σε πολιτικό επίπεδο και να εφάπτονται κάποιες πολιτικές με αξιακό χαρακτηριστικό αν θέλετε κυρίαρχο και πρόταγμα, ενδεχομένως γιατί όχι. Είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχουν ταμπού και ειδικά στον προοδευτικό χώρο. Αρκεί όμως να υπάρχουν και συγκεκριμένες νόρμες και κανόνες. Υπό αυτή την έννοια βεβαίως και είμαστε θετικοί».
Τέλος ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι δεν μπορεί ένα κόμμα εξουσίας να έχει 17%, αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, άρα χρειάζονται ευρύτερες διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, δεν μου πέφτει λόγος να πω ποιες πρέπει να είναι αυτές, αλλά βλέπω ότι θα υπάρξουν. Με τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους θα συνεργαστούμε όπως πρέπει για το καλό των τοπικών κοινωνιών και της χώρας συνολικά. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα τρέξει γρήγορα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που άνοιξαν από τις φυσικές καταστροφές, τόνισε αναφερόμενος στην ανάληψη της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τον κ. Κουρέτα.