Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Το… πολιτικό τραγούδι του Πορτοκάλογλου που άναψε φωτιά στα social media (ΒΙΝΤΕΟ)

Διφορούμενα σχόλια έχει αποσπάσει το καινούριο τραγούδι του Νίκου Πορτοκάλογλου «Θα περάσει κι αυτό» από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

Ο τραγουδιστής έγραψε:«Αφιερωμένο από καρδιάς σε όλους μας με την ευχή να θυμόμαστε πιο συχνά ότι και “εμείς” και οι “άλλοι” είμαστε όλοι ταξιδιώτες στο ίδιο καράβι…»

Στην περιγραφή του τραγουδιού στο YouTube αναφέρεται: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Πορτοκάλογλου σχολιάζει με ένα τραγούδι την επικαιρότητα. Το είχε κάνει ολοκληρωμένα στο «Τα καράβια μου καίω» και το «Υπάρχει λόγος σοβαρός», ενώ σε πολλά άλλα τραγούδια του υπάρχουν νύξεις και σχόλια.

Το «Θα περάσει κι αυτό» είναι ένα τέτοιο τραγούδι, μια πολαρόιντ της στιγμής που φωτογραφίζει την επικαιρότητα, μέσα από την ματιά του δημιουργού του. Κι ενώ δεν χαρίζεται στον ρεαλισμό, αποφεύγει την εύκολη πολιτικολογία και τον πεσιμισμό και όπως σε κάθε τραγούδι του Πορτοκάλογλου, στο βάθος του τούνελ υπάρχει ένα φως, που είναι και ο προορισμός.

Είναι ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε παρορμητικά, σε μια εμπύρετη δημιουργική διαδικασία που δεν του επιτρέπει να περιμένει να ειπωθεί αργότερα, αλλά ΤΩΡΑ. Αυτή τη στιγμή, την ιστορική στιγμή των αποφάσεων, των διλημμάτων, των αδιεξόδων και της αυτοκριτικής.

Θα μπορούσε να είναι ένα άρθρο σε μια εφημερίδα ή ένα blog, ένα σύνολο από tweets, μια εξομολόγηση σε ένα φίλο.

Έγινε τραγούδι και είναι ό,τι πιο επίκαιρο αλλά και διαχρονικό μπορεί να συνοδεύσει την ελληνική πραγματικότητα του 2015».

Οι στίχοι του τραγουδιού έχουν ως εξής:

Δεν κοιμάμαι πια τις νύχτες
κι ανεβάζω πυρετό
δηλητήριο στο αίμα
τρικυμία στο μυαλό

Κάποιος θέλει να με σώσει
μ’ ένα φάρμακο φριχτό
ίσως και να με σκοτώσει
αν τολμήσω ν’ αρνηθώ

Θα περάσει κι αυτό
θα περάσει η ζωή
θα περάσεις κι εσύ
θα περάσω κι εγώ

Θέλω να στο τραγουδήσω
θέλω να το μοιραστώ
το ηφαίστειο να σβήσω
που μου καίει το λαιμό

Διχασμένη μου πατρίδα
διχασμένη μου καρδιά
μεσ’ τα ερείπια σε είδα
να μετράμε τη ζημιά
Θα περάσει κι αυτό

θα περάσει η ζωή
θα περάσεις κι εσύ
θα περάσω κι εγώ

Πέφτει γύρω μου σκοτάδι
ή εγώ είμαι τυφλός
κι όποιος βγαίνει απ’ το κοπάδι
εφιάλτης και εχθρός

Είναι η πόλη μου καμένη
ειν’ η χώρα μου μισή
νικητές και νικημένοι
όλοι χάσαμε μαζί

Θα περάσει κι αυτό
θα περάσει η ζωή
θα περάσεις κι εσύ
θα περάσω κι εγώ

Ιδού μερικά από τα σχόλια:

– Πετροβολούν τον Πορτοκάλογλου για ένα του τραγούδι. Η ώρα που θα καίγονται βιβλία σε πλατείες επειδή θα κρίνονται αντικαθεστωτικά, φτάνει.

– Ωραίος ο Πορτοκάλογλου #not. Ψοφήστε λίγο εσείς αλλά θα περάσει κ αυτό, έτσι κ αλλιώς περαστικοί είμαστε όλοι μας σε αυτή τη ζωή.

– Ο Πορτοκάλογλου κούνησε το δάχτυλο στο λαό δείχνοντάς τον ως τεμπέλη και διεφθαρμένο την ώρα που ήταν ομοτράπεζος εκείνων που έφεραν τη χώρα.

– Τι κακο εχει το τραγουδι του Πορτοκαλογλου δηλαδη;

– Το τραγούδι του Πορτοκάλογλου για την κρίση (“θα περάσει κι αυτό”), είναι ότι πιο αισχρο και προσβλητικό εχω ακούσει τα τελευταία χρόνια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων