Γράφει η Αλκυόνη Χριστοδουλάκη
Νωρίτερα ήρθαν τα Χριστούγεννα στο Ρέθυμνο φέτος, αφού η δημοτική αρχή αποφάσισε να «στολίσει» την πόλη με την πιο εντυπωσιακή ασφαλτόστρωση που έχει δει ανθρώπινο μάτι! Αναφέρομαι βεβαίως στη viral πλέον είδηση με την αποτυχημένη προσπάθεια ασφαλτόστρωσης της οδού Επιμενίδου Μαρούλη και τη μετέπειτα τραγελαφική απάντηση του δήμου.
Ένα απλό έργο ασφαλτόστρωσης του δήμου κατέληξε σε εφιάλτη για την ίδια τη δημοτική αρχή, αφήνοντας την πραγματικότητα στη διακριτική ευχέρεια και κρίση του καθενός. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σταθούμε στα σημεία και τα λάθη, και ακόμα σημαντικότερο στην επίρριψη ευθυνών που, όπως φαίνεται, δεν ήταν δύσκολη υπόθεση για το δήμο. Σε απόσπασμα της επίσημης ανακοίνωσης του δήμου αναφέρονται τα εξής:
«Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης, καταρχήν:
Α) Ενημέρωσε τους πολίτες με σημειώματα που τοποθετήθηκαν στα σταθμευμένα αυτοκίνητα αργά τη νύχτα επί τρεις μέρες που επεσήμαναν την ανάγκη να απομακρυνθούν τα αυτοκίνητα κατά τη μέρα της ασφαλτόστρωσης.
Β) Είχαν τοποθετηθεί κόκκινες κορδέλες που απαγόρευαν τη στάθμευση κατά μήκος του δρόμου.
Γ) Η είσοδος στην οδό (που τυγχάνει μονόδρομος) είχε αποκλειστεί με μηχάνημα του Δήμου.
Δ) Είχε ειδοποιηθεί η Τροχαία για να συνδράμει στο έργο της υπηρεσίας.
Παρόλα αυτά το θέμα δημιουργήθηκε γιατί κάποιοι δημότες επιμένουν να είναι ασυνείδητοι. Η Τροχαία για λόγους που την αφορούν αδυνατούσε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Δήμου για απομάκρυνση των σταθμευμένων οχημάτων. Όσον αφορά στους κάδους απορριμμάτων που δεν μετακινήθηκαν, εφόσον ήταν παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην ευθεία δεν είχε νόημα το μηχάνημα να κάνει ελιγμούς και να καλύψει το οδόστρωμα στην ευθεία».
Ξεκινώντας από την αρχή, κύριε Μαρινάκη, δήμαρχε της πόλης, όταν η δημοτική αρχή πράττει λάθος επιτρέπεται να το παραδεχτεί και να το διορθώσει όπως επίσης και να μην το επαναλάβει. Το να κατηγορείτε τους πάντες πλην υμών, φαίνεται απλώς κακόγουστο. Αναλυτικότερα, επιρρίπτετε ευθύνες στους ασυνείδητους πολίτες –που βεβαίως υπάρχουν παντού- αλλά ξεχνάτε εκείνους που ενδεχομένως δεν κοίταξαν το αυτοκίνητό τους δεδομένου ότι τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για τους πολίτες και πολλοί δε χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους όπως παλαιότερα, ειδικά σε μια μικρή πόλη όπως το Ρέθυμνο.
Στην επίσημη ανακοίνωση του δήμου, καθώς επίσης και στην τηλεφωνική σας επικοινωνία σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφέρθηκε ότι μηχάνημα του δήμου είχε κλείσει την είσοδο στην οδό. Η συγκεκριμένη οδός όμως έχει δύο εισόδους, την είσοδο από την οδό Καζαντζάκη και την είσοδο από την οδό Καστρινάκη. Ίσως εσείς το λησμονήσατε, οι κάτοικοι της πόλης όμως το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι αναγνώστες της είδησης καλό είναι να το μάθουν. Συνεπώς αυτό ένα μηχάνημα που αναφέρετε που βρισκόταν;
Παράλληλα, στην ανακοίνωσή σας αφήνετε έντονες αιχμές για την Τροχαία Ρεθύμνου, σε μια προσπάθεια να μοιραστούν ενδεχομένως οι ευθύνες στα μάτια των πολιτών σας. Των πολιτών που σας εξέλεξαν. Επειδή πιστεύουν σε εσάς και θα συγχωρούσαν τα ανθρώπινα λάθη αν αντιμετωπίζονταν με ειλικρίνεια. Και λέω τούτο διότι δεν είναι αρμοδιότητα της τροχαίας να μετακινήσει τα οχήματα που σας εμπόδιζαν στην ασφαλτόστρωση, πράγμα το οποίο δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Από τη στιγμή που ένα όχημα είναι νόμιμα παρκαρισμένο η τροχαία δεν έχει καμία υποχρέωση σαν υπηρεσία να το μετακινήσει επειδή εσείς στρώνατε το δρόμο. Κατηγορούμε συχνά την αστυνομία και ειδικότερα την τροχαία για λάθη και αμφιλεγόμενες συμπεριφορές, ακόμη κι εγώ η ίδια σε παλαιότερα κείμενα μου, αλλά στην προκειμένη δε φέρει ευθύνη.
Πράγμα το οποίο αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας και Μνημείων, κ. Αλεφαντινού, ο οποίος πρόθυμος να βοηθήσει στην επίλυση οποιασδήποτε απορίας μας, αφού εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα μας απάντησε στα εύλογα ερωτήματα. Ο ίδιος ο Μίνως Αλεφαντινός, ευχαρίστησε δημόσια την τροχαία Ρεθύμνου που βοήθησε το δήμο σε ασφαλτόστρωση στην οδό Βενιέρη, μια ημέρα πριν την πολυπόθητη ασφαλτόστρωση της οδού Επιμενίδου Μαρούλη.
Επεξηγηματικά, δεδομένου ότι η τροχαία έχει έναν μόνο χειριστή γερανού (πιθανότατα λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης) ο οποίος βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, θέλησε το Σάββατο το πρωί να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του δήμου στην οδό Βενιέρη. Συνεπώς όταν ένας εγχειρισμένος άνθρωπος της τροχαίας έρχεται το πρωί του Σαββάτου και βοηθάει με το γερανό στην ασφαλτόστρωση, κι όταν ο ίδιος ο αντιδήμαρχος εκφράζει αξιοπρεπέστατα την ευχαρίστησή του για αυτό, αντιλαμβάνεστε πως το «Η Τροχαία για λόγους που την αφορούν αδυνατούσε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Δήμου» στοχοποιεί μια υπηρεσία που όχι μόνο κάνει σωστά τη δουλειά της στην προκειμένη αλλά προθυμοποιείται να βοηθήσει στην απελπισία του δήμου.
Με δεδομένο ότι το έργο της ασφαλτόστρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως άλλωστε ευλόγως συμβαίνει με τα δημοτικά έργα, και δε θα έπρεπε να κριθεί ως απερισκεψία του δήμου ή του εργολάβου προτού παραδοθεί, ο κ. Αλεφαντινός δήλωσε ότι το λάθος που οδήγησε το θέμα σε τέτοια επίπεδα ήταν το ότι η τεχνική υπηρεσία θα έπρεπε ενδεχομένως να έχει κλείσει το συγκεκριμένο δρόμο μέχρι να ολοκληρωθεί. Όπως όλοι εμείς οι απλοί θνητοί καταλαβαίνουμε, όταν βλέπουμε ένα δρόμο στην πόλη μας, ανοιχτό και χωρίς ειδική σήμανση, θεωρούμε πως είναι έτοιμος προς χρήση. Ο συγκεκριμένος όμως δρόμος, είχε ελλειπή ασφαλτόστρωση, χωρίς να υπάρχει απαγόρευση εισόδου ή σήμανση και πολύ απλά το Ρέθυμνο έγινε viral. Ο νοών νοείτω.
Παράλληλα κύριε Μαρινάκη, όταν ερωτηθήκατε για την επιλογή κάποιας ιδιωτικής εταιρείας που θα μπορούσε να σας προσφέρει γερανό, απαντήσατε πως ο δήμος δεν έχει χρήματα για κάτι τέτοιο, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση για να μεταφέρετε αυτοκίνητο πολίτη με ιδιωτική εταιρεία.
Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου θα έπρεπε να έχει κλείσει την οδό Επιμενίδου Μαρούλη μέχρι την παράδοση του έργου. Εάν είχε συμβεί αυτό, ούτε «συκοφαντικές» φωτογραφίες θα υπήρχαν ούτε αιχμές για ανευθυνότητα της δημοτικής αρχής. Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα, και δεν ευθύνεται ούτε η τροχαία ούτε οι πολίτες που δεν ήλεγξαν τα αυτοκίνητά τους. Συχνά η παραδοχή του σφάλματος είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσής του.