Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Το πραγματικό πετρέλαιο στον Πρίνο και οι… Νεφελίμ

Έσοδα 220 εκατομμυρίων θα έχει το Δημόσιο από τη συνέχιση της εκμετάλλευσης στα υφιστάμενα και τα νέα κοιτάσματα που θα εκμεταλλευτεί στον Πρίνο η Energean Oil and Gas, η μοναδική ελληνική εταιρεία που παράγει πετρέλαιο στην Ελλάδα. Οι αναφορές έγιναν στην επιτροπή της Βουλής, η οποία εξετάζει το νομοσχέδιο για την ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία, προκειμένου αυτή να είναι συμβατή με το Νόμο περί υδρογονανθράκων και τις κοινοτικές οδηγίες.

Μέχρι τώρα, η εταιρεία λειτουργούσε με την παλαιά σύμβαση, η οποία είχε χρονική διάρκεια πέντε χρόνων και όπως ήταν φυσικό δεν επέτρεπε στην εταιρεία να προχωρήσει στις απαραίτητες μεγάλες επενδύσεις, που απαιτούν μεγάλο χρονικό ορίζοντα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες. Το ωραίο είναι ότι ο νόμος για τους υδρογονάνθρακες, ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2011, ενώ η εταιρεία είχε έτοιμο το επενδυτικό της πλάνο ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπει επιπλέον γεωτρήσεις και νέα θαλάσσια πλατφόρμα εξόρυξης. Ε, λοιπόν, για να φτάσει η νέα σύμβαση στη Βουλή χρειάστηκαν 17 ολόκληροι μήνες και μέχρι να δημοσιευτεί ο νέος νόμος στο ΦΕΚ, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας ακόμη. Σύνολο 18 μήνες.

Δηλαδή, αν οι ελληνικές κυβερνήσεις και το μανδαρινάτο των συναρμόδιων υπουργείων είχαν φροντίσει να εφαρμόσουν τον ψηφισμένο από τη Βουλή Νόμο, τότε σήμερα μπορεί και να έβγαινε το νέο πετρέλαιο από τον Πρίνο. Ενώ εν μέσω κρίσης, θα είχαν προσφερθεί χιλιάδες μεροκάματα σε εργαζόμενους που σήμερα είτε είναι άνεργοι, είτε υποαπασχολούνται.

Περιττό να πούμε, ότι με τις νέες επενδύσεις, εξασφαλίζεται η παράταση της εκμετάλλευσης πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας για μια δεκαετία τουλάχιστον, όπως και η διατήρηση των 350 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Πάντως θα περιμένουμε και τη συζήτηση του νομοσχέδιου του ΥΠΕΚΑ στην ολομέλεια της Βουλής, γιατί μείζων και έλασσον αντιπολίτευση ετοιμάζονται να «δώσουν τα ρέστα τους» με κορώνες για τον κρυμμένο πλούτο που δεν μας αφήνουν να εκμεταλλευτούμε οι «κακοί ξένοι», οι Σιωνιστές και τα…Νεφελίμ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων