Με κινούμενη άμμο μοιάζει η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο ειδικό τιμολόγιο, το οποίο είναι κοινό για όλους τους παρόχους, αλλά υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις τιμές του Ιανουαρίου. Μπορεί από τη μια πλευρά η χαμηλή τιμή εκκαθάρισης του Δεκεμβρίου να οδήγησε σε χρεώσεις της κιλοβατώρας που προσεγγίζουν τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα, από την άλλη πλευρά οι τιμολογιακοί όροι που εφαρμόζει ο εκάστοτε προμηθευτής μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα τον επόμενο μήνα.
Στα μέσα του προηγούμενου μήνα, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων σε ανακοίνωση της ανέφερε πως «οι Προμηθευτές υποχρεούνται να πληροφορήσουν τους Πελάτες τους για «τους συμβατικούς και τιμολογιακούς όρους των προϊόντων προμήθειας που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2024», με πληρότητα και διαφάνεια» και επεσήμανε πως «η επάρκεια ενημέρωσης των καταναλωτών, ώστε να είναι σε θέση να προβούν σε ενσυνείδητες επιλογές που θα εξυπηρετούν βέλτιστα τα συμφέροντά τους, προϋποθέτει την έγκαιρη γνώση των όρων προμήθειας του Ειδικού Τιμολογίου». Ξεκαθάριζε μάλιστα πως «η συμπληρωματική ενημέρωση των καταναλωτών οφείλει να διενεργηθεί στη βάση της σχετικής ενημέρωσης της Αρχής που έλαβε χώρα κατά την 1η Δεκεμβρίου 2023».
Αυτή η ανακοίνωση ήρθε σε συνέχεια της σύγχυσης που επικράτησε τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, γύρω από το γεγονός ότι κάποιοι πάροχοι δεν είχαν δώσει εκπτώσεις. Τελικά, κάποιοι από τους παρόχους ανακοίνωσαν έκπτωση συνέπειας στη βασική τιμή χρέωσης, όπως φαίνεται και στον αναλυτικό πίνακα της ΡΑΑΕΥ. Εάν επομένως ένας καταναλωτής δεν εξοφλήσει εγκαίρως τον λογαριασμό του μπορεί να δει μια αύξηση ακόμα και 20%. Υπήρχαν πάντως και πάροχοι που δεν ανακοίνωσαν καθόλου εκπτώσεις.
Να σημειωθεί πως η έκπτωση στη βασική τιμή προμήθειας μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα και η ανακοίνωση της τιμής γίνεται την 1η του μήνα. Παράλληλα, τον πρώτο μήνα εφαρμογής του πράσινου τιμολογίου ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός διακύμανσης, καθώς η τιμή εκκαθάρισης του Δεκεμβρίου ήταν υψηλότερη από το άνω όριο (Lu) που είχαν ορίσει οι προμηθευτές. Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός διακύμανσης δεν ενεργοποιείται μόνο όταν η τιμή εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα είναι εντός των ορίων (Lu και Ll) που έχει ορίσει ο εκάστοτε προμηθευτής. Από την «ακτινογραφία» των τιμολογίων φάνηκε ότι η διαφορά της τιμής εκκαθάρισης από το άνω όριο (Lu) ήταν αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σημαντική επιβάρυνση στον υπολογισμό της τελικής χρέωσης σε αρκετούς προμηθευτές.
Στάση αναμονής μέχρι τις τιμές των κίτρινων τιμολογίων
Την ίδια ώρα παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο Euro2day.gr αναφέρουν πως «κλειδί» στα πράσινα τιμολόγια αποδείχτηκε η χαμηλή τιμή στη χονδρική αγορά, εκτιμώντας πώς θα μπορούσαμε να δούμε αντίστοιχες μειώσεις και τον επόμενο μήνα.
Στο πλαίσιο αυτό κρατούν στάση αναμονής σε σχέση με τις τιμές που θα διαμορφωθούν στα κίτρινα τιμολόγια στο τέλος του μήνα και αν εν τέλει το όποιο ρίσκο ενσωμάτωσαν κάποιοι προμηθευτές στα πράσινα τιμολόγια κάνει τη διαφορά, σε σύγκριση με το κίτρινα τιμολόγια.
euro2day.gr