Συνεχίζει την προκλητική ρητορική της η Άγκυρα. Ο Ερντογάν απείλησε ξανά με τους πυραύλους Ταϊφούν, καλώντας τους Έλληνες «να μην μπλέκουν μαζί μας στο Αιγαίο» όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εποφθαλμιά τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. «Θα προστατεύσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», απαντούν διπλωματικές πηγές, ενώ οι εξελίξεις στην περιοχή απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκ – Μακρόν.
Μέρα με τη μέρα, οι απειλητικές ιαχές από τη γείτονα πληθαίνουν και ο κυβερνητικός συνασπισμός «ποντάρει» στο κλίμα πόλωσης και εθνικισμού.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν, κυρίως στο πεδίο που η Τουρκία εργαλειοποιεί, από το μεταναστευτικό, μεχρι και την διεξαγωγή ασκήσεων, κατηγορώντας στη συνέχεια την ελληνική πλευρά ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά».
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν
Μετά το σαφές μήνυμα για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα που έστειλε ο πρωθυπουργός από την Γαύδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις με έμφαση στο Ουκρανικό αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Emmanuel Macron. Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία και είχαμε την ευκαιρία να συντονιστούμε για την επερχόμενη έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο», είπε ο πρωθυπουργός μέσω ανάρτησής του στο Twitter.
Νέες απειλές Ερντογάν και Τσαβούσογλου
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ζώντας στον προεκλογικό «πυρετό» επαναλαμβάνει απειλές για τον βαλλιστικό πύραυλο που κατασκευάζει η Τουρκία και εμμένει εμμέσως στο casus belli.
Τόνισε ότι απομένουν 5 μήνες για τις εκλογές κατά τη διάρκεια των οποίων «πρέπει να εργαστούν ασταμάτητα» και εξαπέλυσε επίθεση κατά της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και κυρίως του πιθανού αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου. Προειδοποίησε ότι αν βγει η αντιπολίτευση, η χώρα θα επιστρέψει στο χάος, ενώ εξήρε την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας λέγοντας:
«Όλοι ζηλεύουν τα τουρκικά μη επανδρωμένα SIHA, Akinci και Kızılelma. Πού πας κ. Κεμάλ, πού τριγυρνάνε τα «κουταβάκια» σου (τα μικρά κόμματα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης). Τώρα εκτοξεύσαμε τον Ταϊφούν. Ποια είναι εμβέλεια του Ταϊφούν; 1.561 χλμ. Τι έκαναν οι Έλληνες; Πανικοβλήθηκαν. Οι εφημερίδες αμέσως έκαναν πρωτοσέλιδα ότι θα χτυπήσουμε την Αθήνα. Δεν έχουμε τέτοιο ντέρτι υπό τον όρο να μην τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο», είπε ο Ερντογάν.
«Καταρρίπτουμε τις φιλοδοξίες εκείνων που στοχεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», δήλωσε επίσης από την Αττάλεια ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Απάντηση της Αθήνας προς Άγκυρα: Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας
«Η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα. Αντιθέτως, καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονιάς επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονες της, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μέσω τις αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Αυτό τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφορικά με τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Ελλάδα συνεχίζει να προασπίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μάλιστα το έργο κατασκευής του νέου φράχτη στον Έβρο συνεχίζεται με την μελέτη των επιπλέον 35 χλμ. να έχει ολοκληρωθεί.
Τ. Θεοδωρικάκος: Ολοκληρώθηκε ο νέος φράχτης στο Έβρο
«Η πατρίδα μας έχει ενισχυθεί σε καθοριστικό βαθμό στρατηγικά, στρατιωτικά είναι αξιοσέβαστη και κανείς, μα κανείς δεν μπορεί ν’ απειλήσει ούτε ένα χιλιοστό ελληνικής γης σε ξηρά, αέρα, θάλασσα», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Στην αεροπορική βάση της Τανάγρας και στην Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου βρέθηκε ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος μάλιστα πέταξε για το ακριτικό νησί με F-16 Block 52 plus.
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν: Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας Ελλάδας – Γαλλίας
Η τουρκική προκλητικότητα και η εμμονή της γείτονος στην αναθεωρητική ρητορική βρέθηκαν «επί τάπητος» στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Γάλλο ομόλογό του.
Για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με δεδομένη την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας – όπου η Τουρκία επαναφέρει το casus belli και εκτοξεύει σε καθημερινή πλέον βάση απειλές κατά της Ελλάδας- αλλά και για την εμπόλεμη Ουκρανία συζήτησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Ελλάδα και Γαλλία διατηρούν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία εμμένει στην ρητορική του αναθεωρητισμού και των προκλήσεων, κλιμακώνοντας την επιθετικότητα.
Μητσοτάκης – Μακρόν: Προετοιμασία για το έκτακτο Συμβούλιο του Φεβρουαρίου
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα ζητήματα συντονισμού ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου.
Με τη Σουηδία να έχει αναλάβει την εκ περιτροπής Προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2023, στο έκτακτο αυτό συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 9-10 Φεβρουαρίου, στην ατζέντα θα βρεθούν τα εξής «φλέγοντα» θέματα: της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας και το μεταναστευτικό.
Υπενθυμίζεται ότι για το πακέτο Μπάιντεν που δίνει κίνητρα στις βιομηχανίες για μετεγκατάσταση στην Αμερική, ο πρωθυπουργός στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου, είχε τονίσει ότι πρέπει να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία για να μην βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα αποβιομηχάνισης. «Πρέπει να αυξήσουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση δηλαδή να βάλουμε και άλλα λεφτά στο τραπέζι», είχε πει χαρακτηριστικά, ενώ στο ίδιο «μήκος κύματος» βρίσκεται και η Γαλλία τονίζοντας ότι πρέπει η Ε.Ε. να θεσμοθετήσει προστατευτικά μέτρα στην ίδια κατεύθυνση.
Πάγια θέση της Ελλάδας για το μεταναστευτικό, είναι οι χώρες του Βορρά να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη, ζητώντας «περισσότερη ευθύνη» και αυστηρότερους ελέγχους στα σημεία εισόδου στην ΕΕ.
Ανάλυση: Γεωργία Σκιτζή
Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr