Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Tο πρόσωπο της ύφεσης σε αριθμούς

Η εικόνα της βαθιάς ύφεσης, αλλά και οι θετικές επιπτώσεις του PSI στα μακροοικονομικά μεγέθη, καταγράφονται στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2012, καθώς το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 72,7% στα 13,4 δισεκ. ευρώ από 5,1 δισεκ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2011. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως:

• την δραστική μείωση του εμπορικού ελλείμματος στα 6,7 δισεκ. ευρώ
• τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων κατά 5,4 δισεκ. ευρώ
• την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων (κατά 1,1 δισεκ. ευρώ) και του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 253 εκατ. ευρώ).

Παρ΄ όλα αυτά, το ισοζύγιο εξακολουθεί να αποκαλύπτει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 3,8 δισεκ. ευρώ (κατά 32,6%) ή των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 2,2 δισεκ. ευρώ (ή 68,2%) και των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 693 εκατ. ευρώ (ή 6,6%).

Οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν μόλις κατά 2,4%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό (14,6%).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών στο ενδεκάμηνο οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρουσίασαν μείωση. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,6%. Ταυτόχρονα περιορίστηκαν κατά 19,2% και οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος. Την ίδια περίοδο, οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 4,8%, αλλά οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν περισσότερο (κατά 12,8%), με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 239 εκατ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων μειώθηκε κατά 5,4 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους επί των ελληνικών ομολόγων λόγω του PSI, καθώς και στη μείωση των τόκων που αφορούν δάνεια του μηχανισμού στήριξης μέσω της ΕΚΤ, λόγω αναπροσαρμογής του επιτοκίου.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,4 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 1,1 δισεκ. ευρώ από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών μεταβιβαστικών εισπράξεων κυρίως από την ΕΕ κατά 830 εκατ. ευρώ και στο γεγονός ότι το ισοζύγιο των λοιπών τομέων που αφορά κυρίως μεταναστευτικά εμβάσματα, παρουσίασε καθαρές μεταβιβαστικές εισπράξεις ύψους 19,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι υπερκαλύφθηκαν τα εμβάσματα των μεταναστών στο εξωτερικό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων