Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ο τελικό σχέδιο της συμφωνίας έχει αρχίσει ήδη να γραφέται και θα περιλαμβάνει τα μέτρα τα οποία θα δεσμεύεται να λάβει η Αθήνα αλλά και τη χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα, καθώς και ένα πακέτο επενδύσεων. Το MEGA έδωσε στη δημοσιότητα αυτό το προσχέδιο , που αποτελείται κυρίως από τις προτάσεις της Αθήνας.
Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως το θέμα του ΦΠΑ παραμένει ανοικτό, ενώ από κυβερνητικούς κύκλους δηλώνεται ότι αυτό αναμένεται να κλείσει στο Brussels Group, μαζί με τα άλλα ανοιχτά θέματα. Η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές (7%,14% και 22%), με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί ζητούν δύο συντελεστές. Ο στόχος για την κυβέρνηση είναι να μην διαταραχθεί η καταναλωτική συμπεριφορά, ενώ επιθυμεί και η ίδια ανακατανομή των βαρών.
Τα εργασιακά φαίνεται ότι πηγαίνουν προς κλείσιμο, με την Αθήνα να ζητά επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις (Φθινόπορο του 2015 και άνοιξη του 2016), σύμφωνα με μοντέλο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές σημειώνουν ότι οι διαφορές είναι μεγάλες και ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο σύγκλισης.
Στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση πετυχαίνει την αναστολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως το 2017, παράλληλα όμως δεσμεύεται για να ανοίξει το θέμα του εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού συστήματος μετά από αναλογιστικές μελέτες που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του. Παράλληλα εξετάζεται φρένο σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με εξαίρεση όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι δανειστές ωστόσο μιλούν για ελάχιστη πρόοδο κυρίως σε κάποιες προτάσεις για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά γενικότερα έδιναν αρνητικό χαρακτήρα στην πορεία της συζήτησης.
Στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο φαίνεται ότι αγγίζει το 1 δις, η απόστασή μας από τους θεσμούς. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι τα 2/3 αυτής της διαφοράς έχουν να κάνουν με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο η Αθήνα και οι θεσμοί υπολογίζουν αυτό το ύψος. Σε κάθε περίπτωση το κενό αυτό προτείνεται να καλυφθεί από έσοδα από ΦΠΑ και περιστολή δαπανών.
Σε 600 εκατομμύρια, υπολογίζει η Αθήνα τα έσοδα από τις 100 δόσεις, με τους θεσμούς να μην συμμερίζονται την ίδια αισιοδοξία. Και παράλληλα με όλα αυτά, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη κάνει την τελευταία του κίνηση, μέχρις ότου καταλήξουν οι Ευρωπαίοι σε μία κοινή γραμμή.
Παραμένουμε λοιπόν σε μία διγλωσσία ανάμεσα σε κύκλους δανειστών και κυβέρνησης που ωστόσο έχει πάντα να κάνει και με επικοινωνιακές στρατηγικές των δύο πλευρών μέχρι την πολυπόθητη κοινή ανακοίνωση του Eurogroup του Ιουνίου.