Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

Το ψάρι «σύμμαχος» στην ρευματοειδή αρθρίτιδα

Όσοι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα καταναλώνουν ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα έχουν λιγότερες φλεγμονές και πόνους στις αρθρώσεις τους σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται ότι όσο πιο πολλά ψάρια καταναλώνει κάποιος τόσο πιο μεγάλο όφελος έχει ,ενώ ωφέλη παρατηρούνται ακόμα και σε όσους καταναλώνουν ψάρι μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα αρθρίτιδας “Arthritis Care & Research” μελέτησε 176 ασθενείς, συσχετίζοντας την πορεία της νόσου με τη διατροφή καθενός ατόμου.Η ευεργετική επίδραση των ψαριών αποδίδεται κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, ιδίως ορισμένα είδη ψαριών όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τα πορίσματα προηγούμενων μελετών που καταδείκνυαν την βελτίωση των συμπτωμάτων σε άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3, ενώ από την παρούσα έρευνα διαφαίνεται ότι τα ωφέλη είναι ακόμα μεγαλύτερα για όσους καταναλώνουν φρέσκο ψάρι.Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι με τα ψάρια επιτυγχάνεται περίπου το ένα τρίτο της βελτίωσης που επιφέρουν τα συνήθη φάρμακα για τη νόσο όπως η μεθοτρεξάτη.

Η ρευματολόγος dr .Σάρα Τεντέσκι του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης που ήταν επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι :«Με αυτόν τον βαθμό βελτίωσης, γενικά περιμένουμε ότι ο ασθενής θα νοιώσει σημαντικά καλύτερα» ενώ τόνισε ότι  «το ψάρι αποτελεί έξυπνη επιλογή, είτε έχει κανείς αρθρίτιδα είτε όχι».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων