Νέο πονοκέφαλο απέκτησε η κυβέρνηση, ενώ σύντομα προβλέπεται ότι θα «κολλήσει» και το Βερολίνο. Πρόκειται για την συσπείρωση και την νομική αντεπίθεση των Ελλήνων ομολογιούχων που «κουρεύτηκαν» κατά το περιβόητο PSI. Περίπου 15.000 ομολογιούχοι έχουν συγκροτήσει τον Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου (ΣΦΠΟΕΔ), μέσω διεθνών νομικών γραφείων, συντονίζονται με ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και άλλα νομικά πρόσωπα που έχασαν τα αποθεματικά τους από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και ετοιμάζουν μεθοδικά τη νομική τους αντεπίθεση για απάτη!
Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times λέει ότι οι Έλληνες ομολογιούχοι που υπέστησαν ζημιά στο πλαίσιο του ελληνικού PSI είναι πλέον αποφασισμένοι και μαχητικοί. Ο ΣΦΠΟΕΔ εξετάζει το ενδεχόμενο ομαδικής αγωγής κατά εγχώριων και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καταγγέλλοντας καταχρήσεις σε συναλλαγές στην αγορά κατά τους μήνες και εβδομάδες πριν απολέσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου τον Απρίλιο του 2010. Την υπόθεση έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο Kyros Law με έδρα τη Βοστώνη, που ήδη εκπροσωπεί την Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας με περισσότερα από 3.000 μέλη, πρώην υπαλλήλους των Ολυμπιακών Αερογραμμών, που είχαν λάβει αποζημιώσεις υπό τη μορφή ομολόγων μετά τη ρευστοποίηση της εταιρείας το 2008. Το δικηγορικό γραφείο διερευνά υποθέσεις που αφορούν αμέλεια, σύγκρουση συμφερόντων, χειραγώγηση συμβολαίων αντιστάθμισης χρηματοπιστωτικού κινδύνου (CDS) και συναλλαγές με εσωτερική πληροφόρηση.
Η Kyros Law έχει συμφωνήσει την συνδρομή του μεγάλου δικηγορικού γραφείου Grant & Eisenhofer. Σημειωτέον ότι το γραφείο αυτό είχε καταθέσει έγγραφη πρόταση το 2011 στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για υποβολή μηνύσεων κατά φερόμενων κερδοσκόπων επί του ελληνικού χρέους, αλλά τίποτε δεν έγινε, παρά το γεγονός ότι η νομική εταιρεία θα πληρωνόταν μόνο αν κέρδιζε την υπόθεση. Κλειδί στην επιτυχία του εγχειρήματος είναι ότι μεταξύ των εναγόντων υπάρχουν αρκετοί είτε με αμερικανικό διαβατήριο είτε με πράσινη κάρτα διαμονής που έχουν το δικαίωμα κατάθεσης αγωγής στις ΗΠΑ.
Ο Kyros Law εκτιμά ότι ελληνικές και διεθνείς τράπεζες που έκαναν συναλλαγές με ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν υποπέσει σε σύγκρουση συμφερόντων, καθώς όπως καταγγέλλεται εμφανίστηκαν αργότερα ως πωλητές δομημένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων που κερδοσκοπούσαν επί της πιθανότητας ελληνικής πτώχευσης. Επικαλείται επίσης συζητήσεις στη Βουλή των Ελλήνων περί χειραγώγησης των CDS και για ανοικτή πώληση (short selling) ομολόγων με ευνοϊκούς όρους από εγχώριους και διεθνείς οίκους, χωρίς όμως να έχει διαταχθεί επίσημη έρευνα. Φαίνεται λοιπόν ότι ο λάκκος με τα φίδια άνοιξε και αυτά μπορεί να βγουν έξω…