Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Το ρόβερ Perseverance ολοκληρώνει την κατασκευή της «αποθήκης» υλικών στον Άρη

Το ρόβερ Perseverance της NASA βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης της κατασκευής της πρώτης «αποθήκης» δειγμάτων σε άλλο πλανήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας.

Το ρόβερ εναπόθεσε τον δέκατο κύλινδρο από τιτάνιο μέσα στους οποίους βρίσκονται τα δείγματα πετρωμάτων που ξεκίνησε να συλλέγει πριν από ένα χρόνο. Όπως αναφέρει το BBC, το Perseverance θα πρέπει να γεμίσει άλλους 20 κυλίνδρους. Τα δείγματα που περιέχονται στους κυλίνδρους αυτούς θα συλλεχθούν από επερχόμενη αποστολή που θα τα φέρει πίσω στη Γη για ανάλυση. Οι επιστήμονες της NASA θέλουν να μελετήσουν αυτά τα δείγματα για να προσδιορίσουν αν υπήρξε ποτέ ζωή στον Άρη.

Το ρόβερ στάλθηκε στον Άρη για να ερευνήσει μια λεκάνη πλάτους 45 χιλιομέτρων που ονομάζεται κρατήρας Τζεζέρο. Πρόκειται για μια τοποθεσία που πιστεύεται ότι φιλοξενούσε μια λίμνη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τα απομεινάρια ενός δέλτα στις δυτικές παρυφές του, όπου ενδέχεται να υπάρχουν ίχνη μικροβιακής ζωής.

Το Perseverance έχει τρυπήσει ένα μείγμα ηφαιστειακών και ιζηματογενών πετρωμάτων που οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αποκαλύψουν την ιστορία του κρατήρα και της λίμνης που κάποτε φιλοξενούσε. Δείγματα αυτών των πετρωμάτων βρίσκονται τώρα στην αποθήκη σε ένα επίπεδο κομμάτι του εδάφους που ονομάστηκε «Three Forks».

Όπως αναφέρει το BBC, αυτά τα δείγματα που έχει συλλέξει το ρόβερ είναι εφεδρικά καθώς το Perseverance διατηρεί αντίγραφα των δειγμάτων των Three Forks στο σύστημα προσωρινής αποθήκευσης στο εσωτερικό του. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ελπίζει ότι το ρόβερ θα μπορέσει να παραδώσει απευθείας αυτά τα πετρώματα – και άλλα που δεν έχει τρυπήσει ακόμη – στην αποστολή που θα πάει να τα παραλάβει. Ωστόσο, η NASA δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο σε περίπτωση που πάθει κάτι το ρόβερ, για αυτό και δημιούργησε την αποθήκη υλικών. Εάν καταστραφεί το Perseverance, η αποστολή ανάκτησης θα κατευθυνθεί κατευθείαν στο Three Forks.

ΠΗΓΗ: BBC

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων