Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χθες Τετάρτη, κατόπιν πρωτοβουλίας του Μεξικού, απόφαση που παροτρύνει τους κυανόκρανους να συμμετέχουν στον αγώνα εναντίον των παράνομων ροών ελαφρών όπλων και την επιτήρηση των εμπάργκο, παρά την εναντίωση της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.
Αυτές οι τρεις χώρες-μέλη του ΣΑ απείχαν όταν διεξήχθη η ψηφοφορία. Η απόφαση, κείμενο που έχουν προσυπογράψει τα 70 από τα 193 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, υιοθετήθηκε με τις ψήφους των υπολοίπων 12 μελών του.
Το κείμενο ζητεί να μελετάται, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανανέωσης των εντολών των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, το «πώς (…) μπορούν να βοηθούν τις τοπικές αρμόδιες αρχές να καταπολεμούν την παράνομη μεταφορά (…) όπλων, κατά παραβίαση των εμπάργκο όπλων».
Ενθαρρύνει ακόμη τις ειρηνευτικές αποστολές να «ενισχύουν τις δυνατότητες των αρχών των χωρών που τους φιλοξενούν, εάν το ζητούν, σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση δεδομένων και την εκπαίδευση εντός των ορίων του αγώνα εναντίον της παράνομης μεταφοράς όπλων και (σ.σ. άλλου στρατιωτικού) υλικού».
«Σκοπός είναι να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων που τροφοδοτεί τις συρράξεις και να ενισχυθούν, αντ’ αυτού, η διεθνής τάξη, ο πολιτικός διάλογος, η διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών», συνόψισε ο πρεσβευτής του Μεξικού στον ΟΗΕ, ο Χουάν Ραμόν δε λα Φουέντε Ραμίρες.
Για τη Μόσχα -η οποία έχει δικαίωμα βέτο στο ΣΑ, αλλά δεν το άσκησε στη συγκεκριμένη περίπτωση-, «το να μπαίνουν όλα τα εμπάργκο όπλων στο ίδιο σακί (…) δεν θα έχει προστιθέμενη αξία», απεναντίας «θα θέσει εν αμφιβόλω τη δουλειά του Συμβουλίου Ασφαλείας» για την επίλυση συγκρούσεων, όπως το έθεσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Παλιάνσκι.
Η Κίνα άσκησε επίσης κριτική στην «προσέγγιση» αυτή, που ενώνει τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις με την επιτήρηση της εφαρμογής των εμπάργκο όπλων, ενώ η Ινδία υπενθύμισε πως είναι μια από τις χώρες «με τη μεγαλύτερη συμβολή στρατευμάτων σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις».
«Οι ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την επιβολή των εμπάργκο όπλων. Αυτό όχι μόνο θα αυξήσει κατά πολύ το φορτίο των τρεχουσών εντολών τους, αλλά θα πλήξει επίσης την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα και μπορεί να θέσει ακόμη και τη ζωή των στρατιωτικών που εγγυώνται την ειρήνη σε κίνδυνο», επισήμανε ο Μαντού Σουντάν της ινδικής διπλωματικής αποστολής.
Ο πρεσβευτής του Νίγηρα, ο Αμπντού Αμπαρί, εξέφρασε τη λύπη του διότι η απόφαση δεν καταπιάστηκε με «το πρόβλημα στη ρίζα» του, δηλαδή την κατασκευή, την πώληση και την προμήθεια όπλων παρανόμως.
«Το Συμβούλιο (Ασφαλείας) πρέπει μια μέρα να βρει το θάρρος να ασχοληθεί με το θέμα αυτό», είπε. «Είναι επιτέλους καιρός τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων κατασκευαστριών όπλων να παραμεριστούν μπροστά την επιτακτική ανάγκη να σωθούν ανθρώπινες ζωές», συμπλήρωσε.
Ο ΟΗΕ έχει ανεπτυγμένους σήμερα κάπου 100.000 κυανόκρανους σε περίπου είκοσι ειρηνευτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.