Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει πληγεί σκληρά από την πτώση των τιμών του αργού με αποτέλεσμα να προβεί σε μαζικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών.
Τι σκέφτηκε να κάνει; Να αλλάξει… ημερομηνία για να καταφέρει να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους!
Το βασίλειο χρησιμοποιούσε το σεληνιακό ημερολόγιο Χίζρι από ιδρύσεώς του το 1932, όμως αποφάσισε υπό τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να υιοθετήσει το δυτικό γρηγοριανό ημερολόγιο για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων του.
Το ισλαμικό σεληνιακό ημερολόγιο έχει 12 μήνες, διάρκειας 29-30 ημέρες ο καθένας ανάλογα με τη θέση του φεγγαριού, με το έτος συνήθως να έχει διάρκεια 354 ημέρες, δηλαδή 11 ημέρες λιγότερες από το δυτικό έτος.
Η αλλαγή σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν 11 ημέρες πληρωμής καθώς μειώνονται οι έμμισθες ημέρες, ευθυγραμμίζοντας τον τρόπο πληρωμής με αυτόν των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Το μέτρο είναι ένα από τα πολλά που ανακοινώθηκαν από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, καθώς επίσης καταργήθηκε η καταβολή μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους και οι μισθοί των υπουργών «ψαλιδίστηκαν» κατά 20%. Οι μισθολογικές αυξήσεις έχουν «παγώσει» και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων έχουν περιοριστεί.
Οι μειώσεις αγγίζουν μεταξύ άλλων τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν υπάρχουν σχέδια για μείωση των απολαβών και της εκτεταμένης βασιλικής οικογένειας.
Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αντιμετωπίζονταν επί χρόνια ως κάτι «ιερό» στη Σαουδική Αραβία, όπου το κράτος είναι κυρίαρχος και ιδιαίτερα γενναιόδωρος εργοδότης – σε σημείο που ο ιδιωτικός τομέας να δυσκολεύεται να προσφέρει ανταγωνιστικές απολαβές. Η κατάσταση όμως άρχισε να αλλάζει τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε ακόμη και κάτω από τα 47 δολάρια ανά βαρέλι, πλήττοντας την κυριότερη πηγή εσόδων της χώρας.
Τονίζεται ότι η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο σήμερα ισοδυναμεί με το 45% των κρατικών δαπανών, με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να επιδιώκει να τη μειώσει την επόμενη 4ετία στο 40% στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων «Οραμα 2030».