Στο σχέδιο δράσης του Δήμου Αθηναίων για τη στήριξη των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε ο «Δήμος Αθηναίων εξαντλεί κάθε μέσο που διαθέτει για να κρατηθούμε όλοι μαζί όρθιοι» κι ανέφερε ότι υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής συνοχής μέσα στην πόλη, σε συνεργασία με τους εμπορικούς φορείς, το οποίο έχει τέσσερις άξονες.
Ο πρώτος άξονας, όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, αφορά την επιχειρηματικότητα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ο δεύτερος έχει να κάνει με τη δημιουργία δεξιοτήτων για βρουν οι άνθρωποι τη θέση τους στην αγορά εργασίας, ο τρίτος άξονας συνδέεται με τον πολιτισμό και τον τουρισμό κι ο τέταρτος με την τεχνολογία και τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή.
Αναφερόμενος στον στολισμό της πρωτεύουσας ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι «η Αθήνα στολίστηκε όπως και όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γιατί ακόμα και τώρα σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη στιγμή, σε αυτά τα Χριστούγεννα τα οποία είναι διαφορετικά από ότι όλα τα άλλα, όλοι μας έχουμε ανάγκη από λίγη χαρά και αισιοδοξία, λίγο χαμόγελο και λίγο φως».
Σχετικά με το αν φέτος έπρεπε να δαπανηθούν χρήματα για στολισμό ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι είναι απολύτως εύλογο το ερώτημα κι ότι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν κάνει το ίδιο. Για παράδειγμα, όπως είπε, η Μαδρίτη τριπλασίασε τον προϋπολογισμό για τα φώτα ακριβώς επειδή αυτά τα Χριστούγεννα κανείς Δήμος στην Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω, διότι οι παραδοσιακές γιορτές όπως τις ξέραμε είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν σε αυτές τις συνθήκες.
«Ο Δήμος Αθηναίων είχε να προμηθευτεί φωτάκια πάνω από δέκα με δεκαπέντε χρόνια και πέρυσι όταν στολίσαμε την πόλη δεν μας κόστισε ούτε ένα ευρώ. Φέτος επιλέξαμε να προμηθευτούμε φωτάκια τα οποία θα μείνουν για πάρα πολλά χρόνια. Είναι και κάτι ακόμα, είναι και θέμα άποψης καθώς είδαμε στο παρελθόν πως η κρίση γίνεται αφορμή και δικαιολογία για να μένει πίσω ο Δήμος Αθηναίων. Εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό καθώς όταν θα έρθει η επόμενη μέρα της πανδημίας θα πρέπει να βρει μια πόλη έτοιμη, η οποία δεν θα είναι αποσβολωμένη και παγωμένη, αλλά θα μπορεί να απελευθερωθεί και να τρέξει μπροστά». Πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια που εμείς κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να φωτίσουμε όσο γίνεται περισσότερες γειτονιές, να απλωθούμε. Δυστυχώς αυτό δεν μπορεί να γίνει σε όλη την πόλη ακόμα, αλλά χρόνο με τον χρόνο πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο μας. Για παράδειγμα φέτος θα φωτίσουμε κοντά στις 30 πλατείες με χριστουγεννιάτικα δέντρα για να μπορούμε όλοι να μοιραστούμε αυτή τη χαρά και να μην περιοριστούμε μόνο στους μεγάλους δρόμους».