Την απόφαση επί της αίτησης που είχε υποβάλει τον Απρίλιο η Ελληνικός Χρυσός κατά του υπουργού ΠΑΠΕΝ και στελεχών του υπουργείου για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η απόφαση που φέρει αριθμό 3191 αφορούσε σε θέματα σχετικά με την υλοποίηση της επένδυσης και η σχετική υπόθεση δικάστηκε στις 3 Ιουνίου.
Η απόφαση του ΣτΕ αν και δεν αναφέρεται άμεσα στην πρόσφατη απόφαση του αρμοδίου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη για αναστολή των εργασιών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, εντούτοις την μπλοκάρει καθώς το ανώτατο δικαστήριο αποφαίνεται ότι «είναι αβάσιμη η εγκυρότητα της ανάκλησης των τεχνικών μελετών του έργου» στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην ουσία ακυρώνει τη νομική βάση της τελευταίας απόφασης του υπουργού κ. Π. Σκουρλέτη που οδήγησε στο κλείσιμο των Μεταλλείων και στη διαθεσιμότητα των 2000 εργαζομένων και απορρίπτει τον ισχυρισμό της διοίκησης του ΥΠΑΠΕΝ. Ότι, δηλαδή, η Ελληνικός Χρυσός θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές στην Ελλάδα.
Σημειωτέον ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με σειρά αποφάσεών του – και πρόσφατων- έχει ταχθεί υπέρ της επένδυσης και της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική, κρίνοντας μεταξύ άλλων και τα περιβαλλοντικά θέματα.
«Δεν αφορά, ούτε ακυρώνει την απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (ΥΠΑΠΕΝ) περί ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας η υπ’ αριθ. 3191/15 απόφαση του ΣτΕ» επιμένει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης , στην οποία σημειώνεται ακόμη πως «διαβεβαιώνει, προς κάθε κατεύθυνση ότι θα εξαντλήσει τα όρια των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και κάθε μέσο που του παρέχει ο νόμος, για την απόλυτη και χωρίς συμβιβασμούς προστασία του περιβάλλοντος και για την πλήρη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
Από την πλευρά της εταιρίας εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία σημειώνονται τα ακόλουθα:
«Η σημερινή υπ’ αριθμ. 3191/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (που αφορά στη μεταλλουργική μονάδα χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου), συνιστά δικαίωση της Ελληνικός Χρυσός και αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τη λειτουργία της με βάση τη νομιμότητα και την εκπλήρωση στο ακέραιο όλων των συμβατικών της υποχρεώσεων. Είναι πλέον σαφές πως αν υπάρχουν ευθύνες για παραλείψεις, θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού…
Απομένει πλέον στο ΥΠΑΠΕΝ και στον αρμόδιο Υπουργό να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση της δικαιοσύνης.
Κατά τα λοιπά ισχύει πλήρως η χθεσινή επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου, προς τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ.».
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του κ. Σκουρλέτη και την επιστροφή στην ομαλότητα της λειτουργίας του έργου.