Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Το ΣτΕ ζητεί την εφαρμογή των αποφάσεών του για μισθούς-συντάξεις ενστόλων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητά την εφαρμογή των αποφάσεών του για την αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων, όλων των ενστόλων.

Η επιτροπή συμόρφωσης του ανώτατου δικαστηρίου, με βάση νέες προσφυγές, αναγνωρίζει μεν ότι υπάρχουν εγγενείς δυσχέρειες που συνδέονται με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας, οι οποίες έχουν σημαντικές δημοσιονομικής φύσεως συνέπειες. Ωστόσο, επισημαίνει πως «λόγω και της παρέλευσης μακρού χρονικού διαστήματος, θα έπρεπε να έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία αυτή και να έχει, τουλάχιστον, καταλήξει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις ως προς τον τρόπο αντιμετωπίσεως των δυσμενών δημοσιονομικών επιπτώσεών της με σκοπό την μελλοντική και, ενδεχομένως και τμηματική, καταβολή των αποδοχών τις οποίες οι ένστολοι στερήθηκαν λόγω της μερικής αποκαταστάσεως του μισθολογίου τους με το άρθρο 86 του ν. 4307/2014».

Υπενθυμίζεται ότι το 2014, σχεδόν ομόφωνα, η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1ηΑυγούστου 2012 κατ’ επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές

Δύο χρόνια αργότερα,πάλι η Ολομέλεια του ΣΤΕ, με τις υπ΄ αριθμ. 1125 και 1128/2016 αποφάσεις της έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση του μισθολογικού καθεστώτος των στρατιωτικών που έγινε το 2014 με υπουργική απόφαση (νέο μισθολόγιο του 2014) και διαμορφώθηκαν οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι συντάξεις τους σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων