Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Tο στοίχημα του Μαρινάκη

Η δημοσίευση και ανάλυση της έρευνας για τους ισολογισμούς των ΠΑΕ ανέδειξε τη χρηστή οικονομική διαχείριση του Ολυμπιακού και προβλήθηκε ως επιχειρηματικός θρίαμβος της διοίκησης Μαρινάκη.

Τα έσοδα του Ολυμπιακού από το Τσάμπιονς Λιγκ, η μείωση του μπάτζετ σε όλα τα επίπεδα, η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο της εμπορικότητας του συλλόγου παρα την κρίση (με κόσμο στο γήπεδο, καλό τηλεοπτικό συμβόλαιο κλπ), έδωσαν τη δυνατότητα στην πειραίκή ΠΑΕ να είναι ανθεκτική στις δυσκολίες της εποχής και να έχει καθαρή θέση στην αγορά, καλύπτοντας χρέη και ζημιές προηγούμενων ετών.

Ο Μαρινάκης έχει πείσει όσους ασχολούνται επιχειρηματικά με το ποδόσφαιρο ότι έχει πετύχει. Ο Ολυμπιακός κινείται οικονομικά στο διεθνές πλαίσιο του Financial Fair Play, έχει επενδύσει στην ανάπτυξη των ακαδημιών του και σε μια στρατηγική ανάδειξης ποδοσφαιριστών, ενώ μεταγραφικά ασχολείται με περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που θα έχουν μεταπωλητική αξία. Επί θητείας Μαρινάκη έχουν πωληθεί με υψηλό αντάλλαγμα παίκτες όπως ο Ριέρα και ο Μιραλάς, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κι άλλη ηχηρή (και επικερδής) αποχώρηση ποδοσφαιριστή της ομάδας, με τον Μήτρογλου να είναι στο επίκεντρο για πολλές ευρωπαϊκές ομάδες.

Το πιο δύσκολο για τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού θα είναι να συνεχίσει να πείθει τον απαιτητικό και δύσκολο κόσμο της ομάδας ότι ο δρόμος της επιτυχίας περνάει μέσα από αυτό το μοντέλο, της εξασφάλισης των χρημάτων από την ΟΥΕΦΑ και της «παραγωγής» ποδοσφαιριστών.

Διότι, με τον Ολυμπιακό μόνιμα στο Τσάμπιονς Λιγκ και με τα ταμεία γεμάτα, ο οπαδός της ομάδας είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει μεταγραφές από το πάνω ράφι, ποδόσφαιρο υψηλότερου επιπέδου, μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην Ευρώπη και όχι «στραβές» τύπου Λεβάντε.

Πιο δύσκολος «αντίπαλος» από τους αποδυναμωμένους ΠΑΟ, ΑΕΚ ή από τον υπό ανέγερση ΠΑΟΚ, παραμένει επί του παρόντος για τον Ολυμπιακό και τη διοίκησή του ο ίδιος ο κόσμος του. Που έχει μάθει να μην ασχολείται με «ίσες βάρκες, ίσα νερά» στα λογιστικά, να «ονειρεύεται αλλιώς τον Ολυμπιακό» στις κακές βραδιές του και να μη γεμίζει το γήπεδο όταν δεν βλέπει αυτό που είχε συνηθίσει από την ομάδα και τους παίκτες της στις εποχές που οι αγελάδες ήταν πιο παχιές…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων