Σε μία από τις πολλές καθημερινές μου περιηγήσεις στο διαδίκτυο, το μάτι μου έπεσε επάνω σε μία σελίδα με το όνομα Studdle. «Παράξενο όνομα», ήταν η πρώτη μου σκέψη. Ωστόσο επρόκειτο για κάτι καθόλου παράξενο. Ίσα ίσα, για κάτι αυτονόητο, που στην Ελλάδα ωστόσο φάνταζε – μέχρι πρότεινος- μακρινό όνειρο.
Το Studdle είναι μία εφαρμογή για Android και iOS που φέρνει τη σχολή στην οθόνη του κινητού και του tablet μας. Έχει ένα εξαιρετικό display, άψογο front end developement, και είναι εξαιρετικά απλή και λειτουργική ως προς την κατανόηση και την πλοήγηση.
Αποφάσισα λοιπόν να αναζητήσω τους δημιουργούς της εφαρμογής και να μιλήσουμε για αυτή σε ένα podcast, το οποίο ηχογραφήθηκε στο πάντα φιλόξενο studio του iDRadio.
Συνέντευξη με τους δημιουργούς του Studdle App | 26/5/2015 by Yannis Karamagalis on Mixcloud
Η ομάδα του Studdle αποτελείται από 6 νέους ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο της πληροφορικής και όχι μόνο. O Δημήτρης Τσιγουρής, ο Αποστόλης Σταματιάδης, ο Δημήτρης Κανέλλης, ο Αντώνης Κορκοβίγκας, ο Γιώργος Μαυρομμάτης και η Χρύσα Κοκκόση, ήταν απλά μία συμβατική φοιτητική παρέα. Από φίλοι αποφάσισαν να γίνουν συνεργάτες, ο καθένας να δουλέψει στο κομμάτι που ήξερε καλύτερα και εν τέλει να δημιουργήσουν μία εφαρμογή που έλλειπε από τα ελληνικά πανεπιστημιακά δρώμενα.
Η αρχική ιδέα, ήταν προϊόν σκέψης του Δημήτρη Κανέλλη, ο οποίος είχε δημιουργήσει με τον Δημήτρη Τσιγουρή μία παρόμοια εφαρμογή, αποκλειστικά για την ΑΣΣΟΕ. Η ανταπόκριση των συμφοιτητών τους στην εφαρμογή αυτή δημιούργησε στους δύο φίλους «ευχάριστους πονοκεφάλους» που τελικά τους οδήγησε στην διεύρυνση της ομάδας και στη δημιουργία του studdle.
Tι κάνε το Studdle;
Στην εφαρμογή μπορείς να έχεις άμεση πρόσβαση σε όλες τι πληροφορίες που αφορούν τη σχολή σου, και μάλιστα offline. Όπως εξηγεί ο Αποστόλης «ήταν άμεση μέριμνα της ομάδας η πλειονότητα των πληροφοριών που παρέχει η εφαρμογή να είναι προσβάσιμη ακόμα και offline, κάτι που εξυπηρετεί ακόμα και όσους δεν έχουν διαρκή πρόσβαση στο internet».
Πρόσβαση στο πρόγραμμα της σχολής, στο πρόγραμμα της εξεταστικής, στις έκτακτες ανακοινώσεις ακόμα και ανακοινώσεις για αργίες ή αναβολές μαθημάτων, είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που προσφέρει το studdle σε όποιον φοιτητή το κατεβάσει στο κινητό του.
Το Studdle υποστηρίζει αυτή τη στιγμή την πλειονότητα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, ενώ σύντομα η ομάδα θα έχει κατορθώσει πλήρη κάλυψη όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ της επικράτειας.
Το κόστος και οι «βοήθειες»
Όπως είπαν τα παιδιά, το κόστος δημιουργίας της εφαρμογής ήταν εξαιρετικά χαμηλό, γεγονός που με χαροποίησε και με προβλημάτισε ταυτόχρονα. Και με προβλημάτισε, καθώς με αυτά τα δεδομένα ήταν, είναι και σίγουρα θα είναι εξαιρετικά εύκολο για το ελληνικό πανεπιστήμιο να δημιουργήσουν τέτοιες εφαρμογές, κάτι που όμως δεν εχει περάσει ούτε καν σαν σκέψη από το μυαλό των ιθυνόντων.
Τους ρώτησα για την βοήθεια που έλαβαν από τα πανεπιστήμια σε επίπεδο συνεργασίας. Η απάντησή τους ήταν διπλωματική: «Υπήρχαν άλλοι που μας βοήθησαν, άλλοι που μας δεν έδωσαν καν σημασία και άλλοι που μας κάλεσαν μόνοι τους να δημιουργήσουμε εφαρμογή για το τμήμα τους». Οι ίδιοι μου επιβεβαίωσαν αυτό που πίστεψα από τα πρώτα πέντε λεπτά της κουβέντας μας: Πως είναι απλά δουλευταράδες και νέοι με μεράκι που στο κάτω-κάτω δεν θέλουν την βοήθεια κανενός για να κάνουν τις ιδέες τους πράξη. Και αυτό είναι αξιέπαινο.
Tα μελλοντικά σχέδια στην Ελλάδα της κρίσης
Δεν μπόρεσαν να μου απαντήσουν με σιγουριά και αυτό μάλλον είναι καλό. Ίσως μία νέα εφαρμογή, ίσως μια επιχείρηση. Ποιος ξέρει;
Τέλος μπήκα στην περιέργεια να τους ρωτήσω: Ελλάδα ή εξωτερικό; Η απάντηση, στο podcast.