Έκκληση για την εφαρμογή του ψηφίσματος που προβλέπει κατάπαυση του πυρός σε όλη την επικράτεια της Συρίας απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Σε δήλωσή του, ο πρέσβης της Ολλανδίας στα Ηνωμένα Έθνη και πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Μάρτιο, Κάρελ Βαν Όστερομ, ανέφερε πως το Σ.Α. την Τετάρτη συζήτησε για την ανάγκη κατάπαυσης των εχθροπραξιών, έπειτα από σχετικό αίτημα της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Στις 24 Φεβρουαρίου, το 15μελες Σ.Α. ομοφώνως υιοθέτησε ψήφισμα για εκεχειρία 30 ημερών σε όλη τη Συρία για ανθρωπιστικούς λόγους, προκειμένου να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η μεταφορά τραυματιών από τις ζώνες των συγκρούσεων.
Στο κείμενο προβλέπονται εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, καθώς και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σύμφωνα με παρατηρητές, οι εξαιρέσεις αυτές δίνουν έδαφος για αντιφατικές ερμηνείες, καθώς η Δαμασκός χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τους αντάρτες οι οποίοι υποστηρίζονται από τις δυτικές δυνάμεις.
Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της ανατολικής Γούτας, κοντά στη Δαμασκό.
Κατά το Παρατηρητήριο, από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν οι καθεστωτικές δυνάμεις στις 18 Φεβρουαρίου στο προπύργιο των ανταρτών έχουν σκοτωθεί σχεδόν 850 άμαχοι.