Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Το Σχέδιο Β και οι ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ

Θορυβημένη εμφανίζεται η Κουμουνδούρου μετά τις ανακοινώσεις Αλαβάνου ότι συγκροτεί νέο πολιτικό φορέα που τιτλοφορείται “Σχέδιο Β”.

Το “Σχέδιο Β” – δεν χρειάζεται και πολλή ανάλυση – είναι η πολιτική πρόταση που έρχεται απέναντι τόσο στην γραμμή (τρικομματικής κυβέρνησης) υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη όσο και στην γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ναι μεν αλλά στην ευρωζώνη).

Ουσιαστικά ο Αλέκος Αλαβάνος εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της γραμμής υπέρ της επιστροφής στην δραχμή και φυσικά αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται με την απόφαση Αλαβάνου να κατεβάσει το κόμμα του “Σχέδιο Β’ στις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2014. Μ’ αυτόν τον τρόπο όσοι εκφράζουν ευρωσκεπτικισμό και τάσσονται υπέρ της θεωρίας επιστροφής στην δραχμή έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν ένα “καθαρό” σε γραμμές κόμμα όπως το Plan b και όχι μια αμφίθυμη στάση σχέση με το νόμισμα, όπως του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, φοβούνται ότι με αφορμή και όσα θα γίνουν στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκληθούν διασπαστικές κινήσεις (από τα αριστερά του κόμματος) οι οποίες επιθυμούν την δραχμή και έχουν κάθε λόγο να συνεργαστούν με τον Αλέκο Αλαβάνο. ‘Αλλωστε Αλαβάνος και Λαφαζάνης φημίζονται για τους στενούς προσωπικούς και πολιτικούς δεσμούς με τους οποίους συνδέονται ακόμη από την εποχή του ΚΚΕ…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων