Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επoμένη της αξιολόγησης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Πληθώρα σεναρίων επεξεργάζονται υψηλόβαθμα στελέχη του Μαξίμου όσον αφορά την ημέρα μετά την αξιολόγηση. Αρχικά, ο απώτερος σκοπός είναι να κλείσει θετικά αυτό το δύσκολο κεφάλαιο για την χώρα και, μετέπειτα, να ακολουθηθεί μία πορεία η οποία θα περιλαμβάνει αρκετά βήματα με αρκετούς κινδύνους.

Για παράδειγμα, μετά την αξιολόγηση ένας από τους βασικούς πυλώνες ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της αγοράς η οποία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, πράγμα το οποίο το βλέπουμε όλοι μας τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες σχετικά με το ύψος της δόσης που θα απελευθερωθεί από τους δανειστές, έτσι όπως έχει συμφωνηθεί με βάση το πλαίσιο της συμφωνίας της 24ης Μαΐου. Και αυτό, διότι, όπως πιστεύουν και αρκετοί υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες στο Μαξίμου, θα βοηθήσει την πλευρά της κυβέρνησης να αντεπεξέλθει όχι μόνο προς τις υποχρεώσεις της που περικλείονται στον δημόσιο τομέα, αλλά και να «ρίξει ζεστό χρήμα» στην αγορά κυρίως μέσω της επιστροφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τους ιδιώτες που τόσο καιρό έχει στην αναμονή.

Τα βήματα προς την κατεύθυνση της κανονικότητας για την χώρα

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα μας να αντεπεξέλθει και να βγει νικήτρια από αυτήν την δοκιμασία είναι να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης, ο οποίος να περιλαμβάνει μια πλειάδα από θετικά βήματα που να συνηγορούν και προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός εταίρος σε επικοινωνία μαζί μου.

Όμως, ας δούμε κάποια από αυτά που έχουν πέσει επί τάπητος αυτήν την στιγμή που μιλάμε.

Σε πρώτη φάση, όπως ανέφερα και πιο πάνω, θα είναι η σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προκειμένου να υπάρξουν ανάσες ρευστότητας στην αγορά. Στην συνέχεια, και με βάση την πρόσφατη υπερψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων, αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη βάση στην εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα δώσει μια πρώτη απάντηση στα χρόνια προβλήματα της γραφειοκρατίας όσον αφορά το ζήτημα των επενδύσεων.

Επιπρόσθετα, είναι στο μυαλό τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΚΤ και των δανειστών να επαναφερθεί εκ νέου η δυνατότητα από τις τράπεζες να ξεκινήσουν και πάλι να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά, μετά και την επαναφορά του waver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) αρχικά για τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια για τους ιδιώτες, η οποία θα «κρύψει» ορισμένα από τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά.

Συμπέρασμα

Επειδή πάντοτε μου αρέσει να καταλήγει η σκέψη μου σε ένα εκλογικευμένο συμπέρασμα, καλές και σωστές θα είναι όλες οι προαναφερόμενες κινήσεις που σκέφτονται στο Μαξίμου, το πρόβλημα μου είμαι πως θα πρέπει από την πλευρά μας όχι μόνο να δείξουμε μη άρνηση στην υιοθέτηση μέτρων που θα συμβαίνουν στην καλυτέρευση του μέλλον μας, αλλά και να δείξουμε την έμπρακτη υποστήριξη μας, δηλαδή την αποδοχή εκ θεμελίων και ιδεολογικά πως μόνο η μεταρρυθμίσεις θα σώσουν την χώρα. Και αυτό το τονίζω διότι το πιο σημαντικό απότοκο αυτής της ρεαλιστικής δέσμευσης θα είναι τόσο η επιστροφή της πολυπόθητης εμπιστοσύνης για την χώρα μας, κυρίως σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια όσο και το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων που τόσο έχουν κλάψει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων