Γράφει ο Ρατατούλης
Η κινητοποίηση που έχει γίνει όλες αυτές τις μέρες για το συλλαλητήριο υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας που διοργανώνεται μεσημέρι της Κυριακής δεν έχει προηγούμενο, τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια. Και, μάλλον, αν εξαιρέσουμε την έντονα πολωμένη περίοδο του δημοψηφίσματος, ο όγκος του συλλαλητηρίου θα είναι συγκρίσιμος με τις πρώτες, αντιμνημονιακές διαδηλώσεις, το 2010 και κυρίως το 2011.
****
Και εντάξει, μπορεί εν τέλει ο όγκος των διαδηλώσεων να μην είναι ο ίδιος όπως το 1992, αλλά αυτό είναι και αναμενόμενο με δεδομένη τη χρονική απόσταση. Η κινητοποίηση, όμως, είναι εξαιρετικά μεγάλη και η οργάνωσή της πρωτοφανής για τέτοιου είδους διαμαρτυρία στη χώρα μας, τουλάχιστον σε σύγκριση με όσα έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια.
****
Περί τα 500 πούλμαν περιμένει η τροχαία Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει, αν κάθε πούλμαν γεμίσει, πως στη Θεσσαλονίκη θα φτάσουν τουλάχιστον 25.000 πολίτες. Θα είναι όμως περισσότεροι, γιατί κάποιοι θα έρθουν και με πτήση τσάρτερ που υπάρχει από την Κρήτη, ενώ πολλοί οργανώνονται σε παρέες προκειμένου να πάνε στην πόλη με τα αυτοκίνητά τους. Συνεπώς, αν σκεφτεί κανείς πως υπάρχει και έντονη κινητικότητα ανάμεσα στους Θεσσαλονικείς για το συλλαλητήριο, τότε οι 20.000-30.000 είναι μόνο η βάση. Η προσέλευση, αν δεν αλλάξει κάτι άρδην, είναι πολύ πιθανό να είναι ακόμα και μεγαλύτερη.
****
Σημαντικό ρόλο, πάντως, να γνωρίζετε πως δεν παίζουν τόσο τα κόμματα στη Βόρειο Ελλάδα, όσο οι ομάδες. Όλες τις προηγούμενες ημέρες, τα επιδραστικά αθλητικά ραδιόφωνα της συμπρωτεύουσας μιλάνε για το συλλαλητήριο, το γράφουν οι αθλητικές εφημερίδες και όλες οι μεγάλες ομάδες (ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής κ.ο.κ.), έχουν βγάλει ανακοινώσεις υπέρ του.
****
Φυσικά, ας μην παραγνωρίζουμε τη στάση της Εκκλησίας. Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να έχει τοποθετηθεί εναντίον των συλλαλητηρίων, ακόμα και Μητροπόλεις όμως στη Βόρεια Ελλάδα κάνουν κινητοποίηση, χώρια οι ενορίες κατά μόνας. Και, εννοείται, υπάρχουν πολλοί Ιεράρχες που διαφωνούν με τη στάση Ιερώνυμου, ενώ κάποιοι αναμένεται να δώσουν και το παρών στη Θεσσαλονίκη.
****
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το παιχνίδι της ψυχραιμίας στη Μακεδονία είναι χαμένο. Και αυτό, φυσικά, επηρεάζει πολιτικά και τη συμπεριφορά των βουλευτών των νομών αυτών, τουλάχιστον αυτών που στις επόμενες εκλογές θέλουν να ξαναβρούν… την ψήφο τους. Και ο νοών νοείτω.
Συνεργασίες σε πατριωτική Δεξιά και άκρα Αριστερά
Ζυμώσεις σε δύο διαφορετικούς χώρους παρατηρούνται αυτή την περίοδο, με το βλέμμα σε προεκλογικές συνεργασίες. Στον χώρο της πατριωτικής Δεξιάς, το Μακεδονικό φέρνει πιο κοντά κόμματα και σχηματισμούς, με αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα να αναμένονται ανακοινώσεις. Στη, δε, άκρα Αριστερά, το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς έχει φέρει και πάλι κοντά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τη συνεργασία τους και σε κομματικό επίπεδο να προεξοφλείται από πολλούς.
Ο μόνος
Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που στη συνάντηση Μητσοτάκη-βουλευτών σήκωσε τον τόνο του ήταν ο Γιάννης Αντωνιάδης από τη Φλώρινα. Αφανής έως τώρα, μακριά από την ηγεσία, έχει εδώ και καιρό ενστάσεις με επιμέρους χειρισμούς στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και τις εξέφρασε στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και, φυσικά, θα πάει στο συλλαλητήριο. Μάλιστα, θα πάρει και φίλους μαζί του με δεύτερο αυτοκίνητο και θα βγάλει και τις σχετικές φωτογραφίες. Ξέρει, μάλλον, ότι υπουργός δεν πρόκειται να γίνει, οπότε δεν θέλει και να χάσει την επαφή με την βάση των ψηφοφόρων του.