Αν και στην ατζέντα της Συνόδου της ομάδας των G20 κυριαρχεί η παγκόσμια οικονομία, είναι η κρίση στη Συρία που αναμένεται να καταστεί το κεντρικό θέμα στις εργασίες των G20, που ξεκινούν σήμερα στο παλάτι του Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Κι αυτό γιατί οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας είναι τεταμένες, πρώτον από την υπόθεση Σνόουντεν και δεύτερον, από τους χειρισμούς στη Συρία. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι οι Αμερικάνοι λένε ψέματα για τις ευθύνες του καθεστώτος Άσαντ για τα χημικά όπλα. Η Ρωσία, ως γνωστόν, είναι σύμμαχος της Συρίας, διαθέτει μάλιστα ναυτική βάση και είναι αντίθετη στη στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού.
Από την άλλη, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να κερδίσει τη διεθνή υποστήριξη για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ώστε, όπως έχει πει, να τιμωρήσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ για τη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων. Ο Ομπάμα συναντά δυσκολίες, με εξαίρεση των Ολάντ που τάχθηκε εξ αρχής υπέρ της παραδειγματικής τιμωρίας του Άσαντ.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε αργά την Τετάρτη, ότι παρά τη μείωση των προσδοκιών για μια ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης, θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για τη διευθέτηση του ζητήματος, στη Σύνοδο Κορυφής της G-20, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
«Ακόμα και αν δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα», δήλωσε η Μέρκελ σε εκδήλωση στο Γκίσεν της Γερμανίας, «κάποιος πρέπει πάντα να συνεχίζει την προσπάθεια, τουλάχιστον αυτός θεωρώ πως είναι ο ρόλος μου».
Στη Σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, οι ηγέτες αναμένεται να μιλήσουν για σχέδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία πάντως εξακολουθεί να παραμένει ασταθής, καθώς και για τη σημασία της ενίσχυση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας. Επίσης, στην ημερήσια διάταξη είναι οι διεθνείς προσπάθειες για την πρόληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.