Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Το ΤΑΙΠΕΔ δίνει Ελληνικό, Λιμάνια, ΔΕΣΦΑ – Ελπίζει σε 6 δις. μέχρι 2018

Συνολικά έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2018 προγραμματίζει να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, τα οποία κατανέμονται σε 500 εκατ. ευρώ για το 2016, σε 2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και σε 3,5 δισ. ευρώ για το 2018.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ταμείου, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, για το 2017 τα έσοδα αναμένεται να προέλθουν από τη Fraport (έχουν εισπραχθεί), το Ελληνικό, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΛΘ, την Αφάντου στη Ρόδο, τη ΔΕΣΦΑ, από ακίνητα του Δημοσίου, από κάποια από τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια και από τις μαρίνες. Για το επόμενο έτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εταιρείες ενέργειας, το ποσοστό των μετοχών του ΟΤΕ, το 30% του “Ελ. Βενιζέλος”, κ.ά.

Για τα 10 Περιφερειακά Λιμάνια ενημέρωσε ότι γίνεται μελέτη με σκοπό την εξειδίκευση της δυνατότητας αξιοποίησης του κάθε λιμένα ξεχωριστά πράγμα που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη δράση μπορεί να μην είναι συνολική παραχώρηση των λιμένων, όπως τα 14 αεροδρόμια αλλά η παραχώρηση τμημάτων των λιμένων όπως προβλήτες για κρουαζιέρα κ.α. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα εξαρτηθεί από την μελέτη που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

Μετά τη μελέτη θα προχωρήσει η πώληση ή η μίσθωση για τα αξιοποιήσιμα λιμάνια ή τα τμήματά τους και τα υπόλοιπα μη αξιοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία θα παραχωρηθούν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), το αρμόδιο σκέλος του υπερταμείου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων