Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

To ΤΑΙΠΕΔ «βάζει χέρι» και στον λιγνίτη

Μετά το πετρέλαιο του Πρίνου, το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να «βάλει πόδι» ή καλύτερα χέρι και στο λιγνίτη. Η προσπάθεια για το πρώτο απέτυχε, και το μόνο που κατάφερε ήταν να καθυστερήσει μερικούς μήνες το νομοσχέδιο για την ανανέωση της άδειας εκμετάλλευσης.

Για το δεύτερο, η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και θεωρητικά αποσκοπεί στην αύξηση της αξίας της ΔΕΗ. Πώς θα γίνει αυτό; Απλώς, ένα δημόσιο ορυχείο λιγνίτη, αυτό της Βεύης στη Φλώρινα, το οποίο το Δημόσιο παραχωρεί σε ιδιώτες μέσω διαγωνισμού, θέλει να το ενσωματώσει στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, τα οποία, θεωρητικά πάντα, θα πουληθούν σε ιδιώτες, με το σχήμα της επονομαζόμενης μικρής ΔΕΗ.

Βεβαίως το ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκησή του, δεν είναι οι μόνοι που φταίνε. Βρίσκουν και κάνουν. Κατ΄αρχήν τους διόρισε η Κυβέρνηση. Άρα την ευθύνη για τον τρόπο λειτουργίας του την έχει αυτή. Δεύτερον, η παραχώρηση του συγκεκριμένου λιγνιτωρυχείου, είναι σε εκκρεμότητα εφτά ολόκληρα χρόνια, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο…. τρίτος διαγωνισμός.

Μάλιστα στο πλαίσιο του τελευταίου διαγωνισμού έχει γίνει και η προεπιλογή (short list) των υποψήφιων επενδυτών, στους οποίους περιλαμβάνονται μερικοί από τους μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Τώρα, το τι σημαίνει μη εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, όλα αυτά τα χρόνια, αρκεί να αναφέρουμε ότι η τοπική παραγωγική μονάδα της ΔΕΗ που κατασκευάστηκε εκεί ακριβώς, λόγω της προοπτικής παραχώρησής του, υπολειτουργεί, λόγω έλλειψης κατάλληλης ποιότητας λιγνίτη, και η ΔΕΗ αναγκάζεται να τον….εισάγει από την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Επίσης, δεν απασχολείται ο κόσμος της περιοχής, ενώ τέλος το Δημόσιο δεν εισπράττει μισθώματα.

Είπε κανείς τίποτε;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων