Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Το ταμείο είναι μείον 7,3 δις!

Στην οικονομία, όπως και στη ζωή, τα πράγματα έχουν δύο αναγνώσεις: την καλή και την κακή. Το ίδιο ισχύει και για τον προϋπολογισμό. Η καλή πλευρά του λέει πως μειώθηκε κατά 58% στο 5μηνο το πρωτογενές έλλειμμα, κάτι που επιτρέπει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα να ελπίζει ότι η χρονιά μπορεί να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα.

Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά που λέει ότι η κόπωση (μερικοί μιλούν για εξάντληση) των εσόδων έχει δημιουργήσει ένα έλλειμμα στο ταμείο 7,3 δισεκ. ευρώ μέσα στους 5 πρώτους μήνες του 2013. Το ποσό είναι πολύ μεγάλο αν συγκριθεί με το αντίστοιχο περσινό ταμειακό έλλειμμα που ήταν 5,1 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την υποχώρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στα 17 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ πέρυσι, καθώς και στην αύξηση των δαπανών στα 24,2 δισ. ευρώ έναντι 23,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Κι όλα αυτά παρά την αισθητή μείωση που καταγράφεται στο κονδύλι των τόκων το οποίο διαμορφώθηκε φέτος στα 2,9 δισ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Δηλαδή, επί της ουσίας το πρόβλημα μεγαλώνει και αν ο ΦΠΑ της τουριστικής σεζόν δεν καλύψει τις τρύπες, θα βρεθούμε το φθινόπωρο να εκλιπαρούμε τους τροϊκανούς να μην ενεργοποιήσουν τις ρήτρες αυτόματης ισοφάρισης των απωλειών στα έσοδα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων