Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Το τελεσίγραφο της Αθήνας στην Άγκυρα για τα Βαρώσια

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα να υποχωρήσει στο θέμα των Βαρωσίων έστειλε ο Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόκειται για άλλη μια προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. H κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, αλλά και με χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση της Τουρκίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το θέμα αυτό. Ένα είναι βέβαιο: Η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης -16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα», είπε σχετικά ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε στη συνέχεια την πλευρά της Τουρκίας κάνει στροφή και να μην ακολουθεί τον δρόμο της προκλητικότητας: «Βασικό ζήτημα είναι η εμπιστοσύνη. Επιδιώκουμε την επίλυση της μόνης διαφοράς που έχουμε, μέσα από το διάλογο και τις διερευνητικές. Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσουμε στις διερευνητικές. Κάθε συνάντηση είναι θετική, αλλά δε θα αφήσουμε προκλήσεις να περάσουν έτσι. Εάν η Τουρκία δεν κάνει ένα βήμα πίσω θα το βρει μπροστά της».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων