Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Το τέλος του τραπεζικού απορρήτου

Από σήμερα και με συνοπτικές διαδικασίες, δηλαδή με την παραμικρή υπόνοια, το ΣΔΟΕ αποκτά πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς όποιου φορολογούμενου επιθυμεί.

Πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό αυτόματης πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που έχουν πλέον δέκα στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, αλλά και δύο από κάθε περιφερειακή διεύθυνση του.

Αυτοί οι «12 υπέροχοι» μπορούν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς καταθέσεων των φορολογούμενων που βρίσκονται υπό έλεγχο. Έτσι, σπάει η αντίσταση των τραπεζών που κωλυσιεργούσαν για να προστατεύσουν τους καταθέτες τους, άσχετα με το εάν τα λεφτά που κατέθεταν δεν είχαν φορολογηθεί ποτέ.

Με τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού, το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι θα επιταχυνθούν εντυπωσιακά οι φορολογικοί έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στοιχείων από το 2008 και μετά.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που έγινε δυνατή με την επιμονή της Τρόικας που επιδιώκει σοβαρά αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, που έχει κοστίσει στους απλούς φορολογούμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους, μέχρι τώρα υπερβολικά. Η πρόσβαση στους λογαριασμούς καταθέσεων αλλάζει άρδην τα δεδομένα στους φορολογικούς ελέγχους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων