Η υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ από το β΄ εξάμηνο του 2013, όταν δηλαδή θα τεθεί σε ισχύ του υπό κατάρτιση «μεγάλο φορολογικό», γεννά πολλά ερωτηματικά σε ότι αφορά την εφαρμογή του μέτρου. Τα ρεπορτάζ λένε ότι «όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με τραπεζικές επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών». Στην ουσία κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με το «τέλος του χρήματος», αλλά ας το προσπεράσουμε προς το παρόν. Μήπως όμως ο κ. Στουρνάρας πρέπει να ρωτήσει τους εισηγητές του μέτρου:
1. Ποιοι θα έχουν τραπεζικές επιταγές και ποια τράπεζα θα τους τις δώσει; Διότι, για να πάρεις μπλοκ επιταγών σήμερα πρέπει να έχεις καταθέσεις στην Ελβετία ή off shore στις νήσουν Καϊμάν. Αλλά και να έχει κάποιος μπλοκ επιταγών, το ερώτημα που τίθεται είναι «ποιος την παίρνει», διότι ως γνωστόν η αγορά έχει χορτάσει από ακάλυπτες επιταγές…
2. Οι πιστωτικές κάρτες: Μα υπουργέ μου, οι περισσότερες που υπάρχουν είτε είναι “ταβανισμένες”, δηλαδή δεν έχουν περιθώριο, είτε είναι σε καθυστέρηση, οπότε είναι μπλοκαρισμένες, είτε είναι σε ρύθμιση, οπότε και πάλι είναι μπλοκαρισμές.
3. Οι χρεωστικές: Δεν μπορώ να φανταστώ δημόσιο ή ιδιωτικό υπάλληλο να πηγαίνει να εγκλωβίζει σε μία χρεωστική, έστω ένα τμήμα των πενιχρών αποδοχών του, για να πάρει μία τηλεόραση ή κάτι άλλο που κοστίζει πάνω από 500 ευρώ. Κατ΄ ότι αρχήν, ότι κάνει περί τα 500 ευρώ θα φθηνύνει. Θα βγαίνει στην αγορά προς 499. Από εκεί και πέρα, όλα θα σπάσουν σε δύο (δηλ. θα αγοράζεις ξεχωριστά το στέρεο και τα ηχεία, όχι και τα δύο μαζί, όπως τώρα κ.ο.κ.).
4. Τέλος, αν πρέπει να περιμένεις τρεις ώρες για να πληρώσεις μία αγορά άνω των 500 στην τράπεζα ή να χρησιμοποιήσεις το e-banking, να ρωτήσετε πως θα αντιδράσουν οι πολίτες. Απλώς σας υπενθυμίζουμε ότι στον πρώτο γύρο η ηλεκτρονική κάρτα που «μάζευε» αποδείξεις, απέτυχε παταγωδώς. Τώρα, με τις εξαιρέσεις που επιβάλλατε στις αποδείξεις για τη μείωση του φόρου, να δούμε τι θα πιάσετε…
Επίσης, έχω την αίσθηση ότι το κατώφλι των 500 ευρώ θα εγκλωβίσει το αδήλωτο χρήμα, θα ρίξει την αξία του, αλλά όχι την κυκλοφορία του. Θα γίνει σαν τις τσάντες με τα χιλιάδες δολάρια που έχουν κλέψει στις ταινίες κάποιοι και πηγαίνουν στον «τραπεζίτη», που διαθέτει δίκτυα διασποράς, για να τις ανταλλάξουν με «καθαρά» λεφτά στη μισή αξία. Θέλει πολύ προσοχή υπουργέ μου, διότι το «βαλκανιζατέρ» παραμένει ισχυρό (25% του ΑΕΠ λέει το βιβλίο), δηλαδή περί τα 25 δις ευρώ. Αν αυτά τα πατάξετε έξω από την αγορά, που είναι και τα μόνα που τις δίνουν κάποιες ανάσες, μπορεί να την αποξηράνετε ολοσχερώς. Που σημαίνει μην πάτε να λύσετε το εισπρακτικό και δημιουργήσετε πρόβλημα στη νομισματική κυκλοφορία. Οι καταστάσεις είναι ακραίες πλέον στην αγορά, γεγονός που αυξάνει την ευαισθησία και την ευπάθειά τους. Τα επισημαίνουμε όλα αυτά, γιατί αυτά τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα όταν περνάνε στα μαλακά τις περιόδους της ευμάρειας. Σε περιόδους ξηρασίας, ανεργίας, ύφεσης και κρίσης λειτουργούν ενίοτε και ανάποδα.
ΥΓ 1: Ελπίζουμε ότι ο υπουργός δεν φαντασιώνεται ότι έτσι θα υποκαταστήσει την ανύπαρκτη ρευστότητα, ούτε πως με αυτό τον τρόπο θα δαμάσει τη φοροδιαφυγή. Διότι ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί.
ΥΓ 2: Σε ότι αφορά τις ιδέες για παροχή κινήτρων συγκέντρωσης αποδείξεων με μείωση ΦΠΑ κατά 5 μονάδες ή με κληρώσεις αυτοκινήτων ή ταξιδιών με βάση τον αριθμό της απόδειξης, ελπίζουμε ότι πρόκειται για πλάκα.