Γράφει ο Μανώλης Καμπουράκης
Δεκέμβριος 2009: Η Σαουθάμπτον χάνει εκτός έδρας με σκορ 2-1 από την Κόλκεστερ Γιουνάιτεντ και βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας στην League One (τρίτη κατηγορία της Αγγλίας). Νοέμβριος 2014: Η Σαουθάμπτον κερδίζει εντός έδρας 2-0 την Λέστερ και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της Premier League μετά από 11 αγωνιστικές. Σίγουρα καμία από τις προηγούμενες καταστάσεις δεν συνάδει με το όνομα και την φανέλα της ομάδας της Νότιας Αγγλίας. Πως όμως η ομάδα αυτή έφτασε από το να παλεύει με τις μικρομεσαίες ομάδες της τρίτης κατηγορίας να παίρνει διπλό στο Emirates και να κυνηγά την Τσέλσι για να βρεθεί στην κορυφή του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο; Πως είναι δυνατόν να αλλάξει τόσο πολύ μια ομάδα μέσα σε μια πενταετία; Αυτό το ταξίδι ανάμεσα στις κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου θα αναλύσουμε στις παρακάτω αράδες του κειμένου.
Το 2009 η διοικούντες της επαρχιακής ομάδας θα κάνουν μία κίνηση χωρίς να φαντάζονται τα εξωπραγματικά αποτελέσματα που θα είχε μετά από λίγα χρόνια. Στην θέση του προέδρου της Σαουθάμπτον προσλαμβάνεται ο Νικόλα Κορτέζε με σκοπό να βελτιώσει τα οικονομικά της ομάδας που ήταν υπό καθεστώς διαχείρισης και προσλάβει τα κατάλληλα άτομα (παίκτες και προπονητικό επιτελείο) ώστε η ομάδα να ανέβει μία κατηγορία. Φανταστείτε πως τότε ο μεγάλος στόχος της ομάδας ήταν να ανέβει στην Premier League. Ο Κορτέζε καταφέρνει μέσα σε δύο χρόνια να βελτιώσει τα οικονομικά της ομάδας και να την ανεβάσει μία κατηγορία. Οι συμφωνίες με τους χορηγούς είναι κερδοφόρες ενώ οι οπαδοί βλέποντας το νέο εγχείρημα στηρίζουν την ομάδα και αγοράζουν τα ακριβά εισιτήρια διαρκείας. Τότε ο Κορτέζε αντιλαμβάνεται πως αυτή η ομάδα έχει τις βάσεις για να φτάσει πολύ ψηλά στο δηλαδή στο επίπεδο που είναι τώρα. Σχεδιάζει μαζί με τους συνεργάτες του ένα πενταετές πλάνο με σκοπό την συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Το σχέδιό του βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: καλή διαχείριση οικονομικών, έξυπνες και πετυχημένες μεταγραφές αλλά και στήριξη των ακαδημιών και σύγχρονες υποδομές όχι μόνο για την πρώτη ομάδα αλλά και για τις ακαδημίες.
Καλή διαχείριση οικονομικών:
Η καλή οικονομική κατάσταση του συλλόγου είναι ακόμα καλύτερη. Οι χορηγοί στηρίζουν ακόμα περισσότερο την ομάδα με μεγαλύτερες επενδύσεις ενώ τα διαρκείας είναι από τα πιο ακριβά στην χώρα με την ομάδα να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να τα πουλήσει. Από τα διαρκείας η ομάδα την περσυνή σεζόν εξοικονόμησε 20 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα διατεθούν για μεταγραφές ενώ υπολογίζεται ότι το επόμενο καλοκαίρι θα διαθέσει 40 εκατ. ευρώ και όλα αυτά χωρίς τις πωλήσεις παικτών. Αν συνυπολογίσουμε και το ποσό των πωλήσεων τότε ο αριθμός εκτινάσσεται στα 160 εκατομμύρια. Και όμως από αυτά τα λεφτά η ομάδα διέθεσε μόνο τα 60 για μεταγραφές και κάλυψε τα κενά των παικτών που αποχώρησαν. Αν συνεχίσουν έτσι σε λίγα χρόνια θα έχουν την δυνατότητα να διαθέσουν τόσα λεφτά όσα οι κορυφαίες ομάδες της κατηγορίας.
Πετυχημένες μεταγραφές και στήριξη των ακαδημιών:
Ότι και να πούμε για τις ακαδημίες της ομάδας είναι περιττό. Η Σαουθάμπτον όπως και όλες οι αγγλικές ομάδες διαθέτουν υπερσύγχρονες και πολύ φημισμένες ακαδημίες. Ονόματα όπως Γκάρεθ Μπέιλ, ο Θίο Γουόλκοτ, ο Τσάμπερλέιν ξεκίνησαν από την νότια Αγγλία την καριέρα τους. Άλλωστε είναι γνωστές οι πωλήσεις παικτών από τις ακαδημίες και παλαιότερα. Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη είναι πως σε μια πολύ καλή ποδοσφαιρική γενιά ήρθαν να προστεθούν έξυπνες μεταγραφές δημιουργώντας ένα ομοιογενές σύνολο με αρχή μέση και τέλος. Το μεταγραφικό πλάνο της ομάδας είναι το εξής: Σε όποιες θέσεις δεν υπάρχει κάποιος παίκτης ακαδημίας που να μπορεί να σταθεί σε υψηλότερο επίπεδο η ομάδα διαθέτει πολλά εκατομμύρια και αγοράζει ένα πολύ ποιοτικό παίκτη. Έτσι σε παίκτες όπως ο Λουκ Σο (αριστερό μπακ 19 ετών που έκανε θραύση και πήρε μεταγραφή στην Μαντεστερ Γιουνάνιτεντ) και ο Τζειμς Γουόρντ Πράους (19 ετών μεσοεπιθετικός) ήρθαν να προστεθούν ο Μόργκαν Σνάιντερλεν και ο Βίκτορ Γουανιάμα (φοβερός αμυντικός χαφ σταμάτησε μόνος του πριν από δύο χρόνια την Μπαρτσελόνα). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ομάδα με πολύ ταλέντο αλλά χωρίς την έλλειψη εμπειρίας και αν σε κάποιες περιπτώσεις η ομάδα αναγκάζεται να πουλήσει τα φυντάνια της τα αντικαθιστά με τον καλύτερο τρόπο.
Σύγχρονες υποδομές:
Η ομάδα της νότιας Αγγλίας διαθέτει ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα στάδια στον κόσμο. Το << Σεντ Μέρις>> χωρητικότητας 3200 χιλιάδων θέσεων είναι στάδιο 4 αστέρων και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και τελικό Europa League. Οι ιθύνοντες της ομάδας έχουν αντιληφθεί την σημασία των καλών υποδομών και έχουν εκπονήσει σχέδιο για την αύξηση την χωρητικότητας στις 40000 θέσεις. Εκτός από το γήπεδο η ομάδα διαθέτει ένα από τα καλύτερα προπονητικά κέντρα στον κόσμο, πλήρως εξοπλισμένα ενώ η τεχνολογία έχει εισαχθεί στην προπόνηση και απλουστεύει το έργο του προπονητή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως οι παίκτες κάθε πρωί συμπληρώνουν στα i-pad τους ένα ερωτηματολόγιο πριν την προπόνηση που περιλαμβάνει απλές ερωτήσεις. Οι απαντήσεις φορτώνονται σε 15΄ στο i-pad του προπονητή ο οποίος βγάζει ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων για τον κάθε παίκτη ανάλογα με τις απαντήσεις του.
Ο προπονητής:
Το βασικότερο σε όλο το πλάνο είναι η επιλογή του κατάλληλου ανθρώπου που θα αναλάβει να τρέξει το πρότζεκτ. Εδώ είναι που ο Κορτέζε συνάντησε την αντιπαράθεση του κόσμου καθώς αποφάσισε να απολύσει τον Νάιτζελ Ατκινς και να προσλάβει τον Μαουρίσιο Ποκετίνο. Η περίοδος που έγινε η αλλαγή προπονητή δεν ήταν η καλύτερη. Ο Άτκινς είχε γίνει σημαία της ομάδας μετά την άνοδο στην πρώτη κατηγορία ενώ ο Ποκετίνο δεν είχε αναλάβει ποτέ αγγλική ομάδα. Τα αποτελέσματα όμως δικαίωσαν τον πρόεδρο αφού η ομάδα τερμάτισε όγδοη και πούλησε ακριβά πολλούς παίκτες. Όμως ο Ποκετίνο αποφάσισε στο τέλος της προηγούμενης σεζόν μετά από πολύμηνη σκέψη να αναζητήσει μια ομάδα με μεγαλύτερες προοπτικές(Τότεναμ) . Εκείνη την στιγμή είναι που ο πρόεδρος δεν εγκατέλειψε το πρότζεκτ και βρήκε τον ιδανικό αντικαταστάτη που ακούει στο όνομα Ροναλντ Κούμαν. Η ομάδα βρίσκεται δεύτερη με τον Κούμαν στον πάγκο της, κυνηγάει την Τσέλσι του Μουρίνιο ενώ έχει απόσταση ασφαλείας από την τρίτη Σίτι και όλα αυτά έχοντας ξοδέψει τα 60 από τα 100 εκατομμύρια των πωλήσεων.
Σε μια εποχή όπου στο αγγλικό ποδόσφαιρο κυριαρχούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια των Αράβων και των Ρώσων μια ομάδα με σωστό σχεδιασμό καλή διαχείριση των οικονομικών αλλά πάνω από όλα με προσεκτικές επιλογές παικτών προπονητών αλλά και στήριξη των ακαδημιών παραδίδει μαθήματα ποδοσφαιρικού μάνατζεμεντ στην σύγχρονη ποδοσφαιρική Ευρώπη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Σαουθάμπτον εκφράζει όλους τους οπαδούς που κατά βάθος εκτός από την ομάδα που στηρίζουν τίθενται πάντα υπέρ του αδύναμου, της έκπληξης αυτού που θα ανατρέψει όλα τα προγνωστικά και θα νικήσει. Το ποδοσφαιρικό μοντέλο που λέγεται Σαουθάμπτον θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τις ελληνικές ομάδες αλλά για όλες τις ομάδες του κόσμου. Εγώ ως οπαδός του ποδοσφαίρου θα πω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στη μικρή επαρχιακή ομάδα της νότιας Αγγλίας.