Έχω αναφερθεί επανειλημμένα στο πρότυπο διακυβέρνησης Ερντογάν, καθώς πρόκειται για ηγέτη που κατάφερε να συνδυάσει αριστοτεχνικά την ευελιξία με την αποτελεσματικότητα, να διασφαλίσει μείζονα συμφέροντα της χώρας του και να κατοχυρώσει για αυτήν το ρόλο της περιφερειακής δύναμης. Είναι ο λόγος για τον οποίο έχω γράψει πως η Ελλάδα έχει ανάγκη το δικό της Ερντογάν.
Ωστόσο η εξουσία λειτουργεί πάντα με ένα υπονομευτικό τρόπο για αυτόν που την ασκεί. Του ενισχύει τη μεγάλη ιδέα που έχει για τον εαυτό του, επισκιάζοντας ταυτόχρονα άλλα καλύτερα προτερήματά του, τα οποία και τον βοήθησαν στην κατάκτησή της. Έτσι λοιπόν ο Ερντογάν ο οποίος κατάφερε να αναμετρηθεί με τους στρατηγούς και να τους κερδίσει, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό την επιρροή του στρατού στα πολιτικά πράγματα της χώρας, υποτίμησε τον βαθμό αμφισβήτησής του από τη νεολαία της χώρας του. Νιώθοντας ανίκητος, βρήκε μπροστά του το … facebook!
Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις της Κωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 15 – 25 και στη μεγάλη πλειοψηφία τους κινητοποιήθηκαν και βρέθηκαν στους δρόμους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Οι αφορμές πολλές. Από τα κομμένα δέντρα της πλατείας Ταξίμ και το όνομα του σουλτάνου που πρόκειται να δοθεί στο υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο μέχρι την απαγόρευση του αλκοόλ και την εμπλοκή στον πόλεμο της Συρίας. Μπορεί να μην υπάρχουν ξεκάθαρες απόψεις και ξεκάθαρα αιτήματα στους διαδηλωτές, υπάρχει όμως ένα κοινό υπόστρωμα δυσφορίας και απαίτησης για περισσότερες ελευθερίες δυτικού τύπου.
Είναι σαφές πως οι αντίπαλοι του Ερντογάν, σπεύδουν να επωφεληθούν. Οι ταραχές και οι διαδηλώσεις είναι προνομιακό πεδίο για προβοκάτσιες. Ήδη υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν διαδηλωτές να προμηθεύονται στρατιωτικές αντιασφυξιογόνες μάσκες. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έγινε στόχος από διαδηλωτές. Τώρα το γιατί αυτοί που διαμαρτύρονται για τα κομμένα δέντρα επιτίθενται και εναντίον του ελληνικού προξενείου, είναι δηλωτικό του γεγονότος ότι πολλές δυνάμεις επενδύουν σε μια ελεγχόμενη αποσταθεροποίηση που θα «ψαλίδιζε» την αυτοπεποίθηση του Ερντογάν.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στην Τουρκία απαιτούν την εγρήγορση της ελληνικής πλευράς. Αν ο Ερντογάν δεν καταφέρει να διαχειριστεί κατευναστικά την κρίση και πάρει διαστάσεις που θα θυμίζουν «αραβική άνοιξη» τότε είναι πιθανό να πάμε σε ένα πολύ θερμό καλοκαίρι. Είναι σύνηθες για τα δεδομένα της τουρκικής ιστορίας, να επιχειρηθεί η εξαγωγή της κρίσης στο Αιγαίο. Με δεδομένο μάλιστα ότι τώρα τελευταία, όπως συνέβη και χθες, τα τουρκικά πολεμικά πλοία κάνουν «κρουαζιέρα» στις Κυκλάδες, είναι ένα ενδεχόμενο που σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
ΥΓ: Από σήμερα και για μια εβδομάδα όλος ο ελληνικός στόλος είναι στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση της άσκησης ΤΑΜΣ «ΚΑΤΑΙΓΙΣ-13». Οι Ένοπλες Δυνάμεις στο σωστό χρόνο στέλνουν το μήνυμα πώς είναι έτοιμες για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας παρά την οικονομική κρίση. Ελπίζουμε το ίδιο σαφές και ισχυρό να είναι και το μήνυμα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.