Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Το Θιβέτ υπέκυψε στον… πειρασμό του KFC!

H αμερικανική αλυσίδα Kentucky Fried Chicken (KFC) άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο στο Θιβέτ, δέκα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα της εταιρίας να κάνει την… είσοδό της στο Θιβέτ που προκάλεσε τότε κύμα επικρίσεων και την ενόχληση του Δαλάι Λάμα.

Το κατάστημα στη Λάσα άνοιξε την Τρίτη, όπως μεταφέρει το ΑΜΠΕ.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν μεγάλες ουρές αναμονής μπροστά από τους διαδρόμους, συνθέσεις από λουλούδια και ένα κόκκινο χαλί για τα εγκαίνια στην είσοδο του καταστήματος, το οποίο βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Shenli Shidai της πρωτεύουσας της περιφέρειας.

«Ως απόλυτος λάτρης του είδους, περίμενα στην ουρά επί ώρες και έκλαψα από συγκίνηση όταν γεύτηκα το παγωτό χωνάκι» έγραψε χρήστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανακοίνωση τον Δεκέμβριο για το επικείμενο άνοιγμα του εστιατορίου είχε αποδοκιμαστεί από μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ και ο Δαλάι Λάμα, ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, είχε επικρίνει προγενέστερο σχέδιο εγκατάστασης του KFC το 2004.

Ο Δαλάι Λάμα είχε κρίνει ότι η επεξεργασία κοτόπουλων εκτροφής για την παρασκευή των έτοιμων φαγητών της αλυσίδας «είναι βάναυση και παραβιάζει τις θιβετιανές αξίες».

Το Πεκίνο ελέγχει το Θιβέτ από τη δεκαετία του 1950 και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα για επιβολή πολιτικής και θρησκευτικής καταστολής στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Η κεντρική κυβέρνηση υπογραμμίζει την οικονομική ανάπτυξη που έφερε στην περιοχή και κατηγορεί τον Δαλάι Λάμα για «αποσχιστικές τάσεις».

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι «περισσότερες ξένες εταιρίες προσβλέπουν στην παρουσία τους στην περιοχή».

Το KFC, που άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Κίνα το 1987, διαθέτει περισσότερα από 5.000 εστιατόρια σε περισσότερες από 1.100 πόλεις της χώρας, αναφέρει η ιστοσελίδα του ομίλου εστίασης Yum, ιδιοκτήτρια της εταιρίας.

Η Yum δεν σχολίασε το άνοιγμα του εστιατορίου στη Λάσα, αλλά εκπρόσωπος του ομίλου είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι «το εστιατόριο θα εντάξει τοπικά στοιχεία διακόσμησης, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας αλυσίδας εφοδιασμού στην περιοχή».

Φωτογραφίες από το εσωτερικό του εστιατορίου που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν μια μεγάλη φωτογραφία του Ανακτόρου του Ποτάλα -η πρώην κατοικία του Δαλάι Λάμα- και τριγωνικά μοτίβα με ονόματα βουνών του Θιβέτ, μεταξύ των οποίων το Έβερεστ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων