Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, η ελληνική αξιολόγηση δεν θα έχει κλείσει έως το Eurogroup της Παρασκευής. Συνεπώς, θα απαιτηθεί περαιτέρω διαβούλευση, τεχνική και πολιτική, προκειμένου το ζήτημα με κάποιον τρόπο να κλείσει. Όπως έχουμε ξαναγράψει στο RP, το βασικό σενάριο, ότι η αξιολόγηση δηλαδή με κάποιον τρόπο θα κλείσει, δεν έχει αλλάξει στα περισσότερα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό, αν και ο πρωθυπουργός στις επαφές του έχει ρητά προειδοποιήσει πως έχει και όρια παραχωρήσεων, καθώς ούτε ο ίδιος θα μπορεί να υποστηρίξει κάποιες παραχωρήσεις ούτε φυσικά η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Με δεδομένο, λοιπόν, πως το Σαββατοκύριακο η διαπραγμάτευση θα είναι ακόμα ανοιχτή, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση που θα κάνουν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ματέο Ρέντσι στο Αννόβερο, σε ένα εντυπωσιακό παλάτι, το Herrenhausen, όπου θα τεθούν επί τάπητος πολλά και καυτά ζητήματα, αυτού της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένου.
Επιδίωξη του Προέδρου Ομπάμα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ παράλληλα οι Αμερικανοί έχουν διαμηνύσει στους Ευρωπαίους πως θα πρέπει να δουν και το ζήτημα του χρέους. Άλλωστε, αυτή είναι και διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, με τον ESM βέβαια να δημοσιοποιεί το ότι εργάζεται πάνω σε σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως ονομαστικό κούρεμα.
Στην εν λόγω συνάντηση, το ελληνικό ζήτημα θα βρίσκεται στην ατζέντα και θα γίνει πολιτική διαβούλευση επί του ζητήματος. Όπως έλεγαν ευρωπαϊκές πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το RP, ο βασικός στόχος στην Ευρώπη είναι να αποφευχθεί μια νέα ελληνική κρίση, καθώς, με βάση τα όσα γνωρίζουμε, δεν αποκλείεται από τον Ιούνιο να ανακύψει ταμειακό ζήτημα για τη χώρα μας, αν η συμφωνία δεν έχει κλείσει ως τότε. Παράλληλα, στο τραπέζι θα τεθεί και το προσφυγικό που μας αφορά και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει κλείσει. Μόλις στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στα γκρίζα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό, με φόντο βασικό την απελευθέρωση της βίζας, μιας και πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά ως προς μια τέτοια εξέλιξη.
Παράλληλα, τα μονοπάτια των διακινητών έχουν πλέον αλλάξει, με αποτέλεσμα πλέον στο επίκεντρο να βρίσκεται η Ιταλία του κ. Ρέντσι, ο οποίος όμως είχε προειδοποιήσει και στο παρελθόν για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και εμφανίζεται εκνευρισμένος με την ευρωπαϊκή προσέγγιση στο ζήτημα.
Κι έτσι, μπορεί αποφάσεις να θεωρείται δύσκολο να ληφθούν στο εντυπωσιακό παλάτι στο Αννόβερο, πλην όμως και μόνο η εκτενής συζήτηση για την Ελλάδα που αναμένεται να λάβει χώρα, στη συνέχεια των συνομιλιών επίσης σε κορυφαίο επίπεδο στην Washington, στο περιθώριο της εαρινής σύσκεψης του ΔΝΤ, αναμένεται να διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό τις ισορροπίες ενόψει της προσπάθειας για τελική συμφωνία. Η οποία, αν όλα κυλήσουν ομαλά και βρεθεί με κάποιον τρόπο η χρυσή τομή, μπορεί και να έρθει τη Μεγάλη Εβδομάδα, με πολλούς να περιμένουν ένα έκτακτο Eurogroup, ίσως τη Μεγάλη Πέμπτη. Σε αυτή την κατεύθυνση, εντύπωση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από συνέδριο στο Βερολίνο, όπου αναφέρει πως “για πρώτη φορά είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα” και εκτιμά πως φέτος δεν θα έχουμε το περυσινό δράμα της διαπραγμάτευσης.
Φυσικά, αυτό είναι το σενάριο της ομαλότητας. Διότι, υπάρχει και αυτό που, ομολογουμένως, κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, πλην όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί από τους υπολογισμούς καμίας πλευράς. Και, ιδίως τις τελευταίες ώρες, μετά τις «μαύρες» δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου από τις Βρυξέλλες, αναφορικά με την αξιολόγηση, τα σύννεφα άρχισαν και πάλι να πυκνώνουν πάνω από το ελληνικό πρόγραμμα, την ώρα που βασικές διαφωνίες με τους θεσμούς δεν είχαν ξεπεραστεί στο Χίλτον.