Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Πλήρης αιφνιδιασμός ήταν για τις τοπικές αρχές ήταν η είδηση ότι το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος με τους 1.700 μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα κατέπλεε στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.
Η υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αβραμόπουλος, η αντιδήμαρχος κ. Γούλα, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Βασίλης Μωυσίδης, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου και του ΟΛΘ βρίσκονταν σε σύσκεψη όταν ενημερώθηκαν ότι το πλοίο τελικά θα κατέληγε στον Πειραιά και μάλλον αισθάνθηκαν ανακούφιση αφού προηγουμένως είχαν μάθει ότι επρόκειτο να καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη από τα μέσα ενημέρωσης.
Δεν είχαν λάβει κανένα μέτρο για μία τόσο μεγάλη προσέλευση προσφύγων και θα υπήρχαν τεράστια προβλήματα στην έστω προσωρινή παραμονή τους εκεί. Καμία ενημέρωση δεν είχε υπάρξει σχετικά και ο αιφνιδιασμός ήταν άμεσος όταν πληροφορήθηκαν την είδηση. Μάλιστα η υπουργός και ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισαν απαράδεκτο το γεγονός ότι μάθαιναν για την άφιξη των προσφύγων κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ο οποίος σημείωσε ότι «Δεν μπορεί να γίνεται πολιτική μέσα από τις ιστοσελίδες».
Το σχέδιο αφορούσε την άμεση συνέχιση του ταξιδιού τους προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Στο κλίμα σύγχυσης που επικράτησε αμέσως μετά την ενημέρωση των αρχών, αποφασίστηκε να γίνει η παραλαβή τους από τον προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να μεταφερθούν άμεσα στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στη δυτική Θεσσαλονίκη ώστε με ΚΤΕΛ να κατευθύνονταν προς τα σύνορα.
Τα προβλήματα ωστόσο με αυτό το σχέδιο ήταν τεράστια, αφού η οργανωμένη από κρατικές αρχές μεταφορά μεταναστών με σκοπό την προώθησή τους σε μια άλλη χώρα θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο αλλά και ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας ως κράτος-μέλος τροφοδότης της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με προσφυγικές ροές. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, επικαλούμενο πληροφορίες από την προχθεσινή σύσκεψη, υπήρξαν πολύ έντονες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μην γίνει ο κατάπλους στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο σπασμωδικής κίνησης των ιθυνόντων στην αντιμετώπιση του τραγικού προβλήματος με τις προσφυγικές ροές. Ωστόσο οι αρχές στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν κανένα λόγο να εφησυχάζουν και να μην βιαστούν να σχεδιάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν σε τοπικό επίπεδο στην εισροή μεταναστών και την παραμονή τους εκεί αφού αργά ή γρήγορα, η Θεσσαλονίκη θα καταστεί κόμβος μεταφοράς προσφύγων προς το Βορρά και τη Δύση.