Κλιματική αλλαγή – μεταναστευτικό – υπονόμευση των δημοκρατικών αξιών. Επάνω σε αυτό το τρίπτυχο που αναλύει ορισμένες από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής κινήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 78ης γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ ανέδειξε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αρθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων.
«Δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι και να ελπίζουμε σε θαύματα. Έχω την τιμή να ηγούμαι μιας χώρας μεσαίου μεγέθους που προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αντιμετωπίσει ζητήματα τεράστιας πολυπλοκότητας. Όμως, ήρθε η ώρα οι πραγματικά μεγάλοι παίκτες να αναλάβουν δράση και να φέρουν αποτελέσματα», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.
Στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής, ο πρωθυπουργός, με αναφορές στις μεγάλες καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία από τα πύρινα μέτωπα και την κακοκαιρία «Ντάνιελ» αντίστοιχα προσκάλεσε για τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή». «Ένα forum όπου θα μπορούμε να παράγουμε νέα συλλογική σκέψη, ανανεωμένη συνεργασία, να προσφέρουμε πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση για την προώθηση της προσαρμογής σε βραχύ χρονικό ορίζοντα, προτού να είναι πολύ αργά», σημείωσε.
Στο μεταναστευτικό, χαρακτήρισε την πολιτική της Ελλάδας αυστηρή αλλά δίκαιη. «Πρέπει να διαλύσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και τα δίκτυά τους, αν θέλουμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους να ξεκινούν τέτοια επικίνδυνα ταξίδια…Εάν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα στη Μεσόγειο, πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες-εταίρους μας. Με την Τουρκία, φυσικά, αλλά και τους γείτονές μας στη Βόρεια Αφρική», τόνισε.
Εκτενείς ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στο Κυπριακό. Στον απόηχο του τετ α τετ κορυφής με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε και πάλι στην ηγεσία της Άγκυρας το δρόμο του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού στους κανόνες καλής γειτονίας. «Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο», σημείωσε.
Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε και για το Κυπριακό. Στον απόηχο των αναφορών του προέδρου Ερντογάν από το ίδιο βήμα, οι οποίες “πότισαν” την αδιαλλαξία των γειτόνων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Η δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη», τόνισε.