Ερευνητές εκτιμούν ότι το σύστημα Emotive μπορεί να αναλύσει έως 2.000 tweets το δευτερόλεπτο για να εντοπίζει έγκαιρα απειλές για τη δημόσια ασφάλεια, αναλύοντας αναρτήσεις στο Twitter και αξιολογώντας το κοινό αίσθημα.
Το πρόγραμμα μπορεί να εντοπίσει ένα από τα εξής οκτώ βασικά συναισθήματα: θυμό, αηδία, φόβο, χαρά, λύπη, έκπληξη, ντροπή και σύγχυση.
Η ομάδα που ανέπτυξε το πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Loughborough δήλωσε ότι το περίπλοκο λογισμικό, που ονομάζεται Emotive, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χαρτογραφήσουν γεωγραφικά τα συναισθήματα ενός έθνους καθώς και την αντίδραση του σε μεγάλα γεγονότα.
Το Twitter έχει εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο και μαζί με το Facebook και το BlackBerry Messenger κατηγορήθηκαν ότι υποκίνησαν τις αναταραχές στην Αγγλία το καλοκαίρι του 2011.
Εκτιμάται ότι το Emotive μπορεί να δώσει μια εικόνα του γενικού κλίματος σε μια χώρα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει την αστυνομία στην παρακολούθηση πιθανών εγκληματικών συμπεριφορών ή απειλών για τη δημόσια ασφάλεια, δίνοντας παράλληλα και κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών.
Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν μια πολύ ακριβή εικόνα των συναισθημάτων του κόσμου σε πραγματικό χρόνο και ανά γεωγραφική περιοχή. Προς το παρόν το σύστημα χρησιμοποιείται για να αναλύσει tweets που προέρχονται μόνο από τη Βρετανία, αλλά σύντομα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, ενώ στόχος του είναι να παρακολουθεί 10.000 tweets ανά δευτερόλεπτο.