Πολύ βάρος πρέπει να σηκώνει το κάρμα του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος ανέβασε χθες το κούρεμα των καταθέσεων της Cyprus Popular Bank PCL μέχρι και 80%!… ενώ έκανε λόγο για τα χρόνια που θα χρειασθούν για να πάρουν κάποτε πίσω το 20% των καταθέσεών τους.
Ο Μιχάλης Σαρρής θεωρείται δεινός οικονομολόγος, με σπουδές στο London School of Economics και διδακτορικό από το Wayne State University, με εξειδίκευση στη νομισματική και δημοσιονομική θεωρία και πολιτική. Το 1972 προσλήφθηκε από το Τμήμα Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και το 1975 πέρασε στην Διεθνή Τράπεζα όπου παρέμεινε έως το 2004. Το 2005-2008 ήταν υπουργός Οικονομικών του Τάσσου Παπαδόπουλου.
Στη συνέχεια συμμετείχε σε διάφορα διοικητικά συμβούλια, ενώ διορίστηκε επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας, και όπως ισχυρίζεται η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και κρατήθηκε στον «αναπνευστήρα» για δύο χρόνια. «Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε χρόνο ώσπου να προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης». Ο κ. Σαρρής είχε τοποθετηθεί από τον τότε κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου Αθ. Ορφανίδη, ο οποίος με διάταγμα που προωθήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση απέκλειε οιαδήποτε συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Οι επικριτές του καταλογίζουν την ανεπιτυχή διαχείριση της Λαϊκής καθώς δεν αντιστράφηκε η αρνητική της πορεία μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Σημειωτέον ότι η τότε διορισμένη διοίκηση της Λαϊκής καλύφθηκε με νομική ασυλία με ειδική διάταξη.
Το κάρμα του κ. Σαρρή επιβαρύνεται κυρίως με την αποδοχή της πρώτης απόφασης του Eurogroup που στη συνέχεια καταψήφισε η κυπριακή Βουλή και στη συνέχεια για τη διαχείριση της «λύσης» και φυσικά για το ωμό «νιέτ σε όλα» που εισέπραξε στη Μόσχα. Ο κ. Σαρρής κουβαλάει ακόμη και μία σύλληψη σε ξενοδοχείο στα κατεχόμενα με ένα ανήλικο και ένα 18χρονο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εκεί αστυνομίας.