Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Follow @Sp_Rizopoulos
Όποιος άκουγε προσεκτικά τον Νίκο Παππά στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες, μπορούσε να αποκωδικοποιήσει εύκολα τη στρατηγική που έχει επιλέξει. Η κυβέρνηση βρίσκεται αμήχανη μπροστά σε πελώρια αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η ίδια. Πρώτον, διότι έχει θέμα ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού στο πολιτικό προσωπικό της με αποτέλεσμα η ανικανότητα και ο ερασιτεχνισμός να κάνουν θραύση. Δεύτερο και σοβαρότερο, έχει την ιδεοληψία πως θα καταφέρει να μην εφαρμόσει αυτά που η ίδια συμφώνησε με τους δανειστές, οπότε μοιραία οδηγείται σε σύγκρουση μαζί τους.
Έβαλε λοιπόν πρώτο θέμα στην κυβερνητική ατζέντα τις άδειες των καναλιών – λες και από το πόσα κανάλια έχουμε κρίνεται η τύχη της χώρας αυτή τη στιγμή – μόνο και μόνο για να διαμορφώσει το πολιτικό άλλοθι της βέβαιης αποτυχίας της και της μεγάλης ζημιάς που γίνεται στη χώρα. Για να είναι μάλιστα ακόμη πιο πειστικό το άλλοθι αυτό, ο Παππάς επιχείρησε εξ αρχής και συνεχίζει να εμφανίζει τη δική του πολιτική ως συνέχεια της πολιτικής για τον «βασικό μέτοχο» της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή.
Βεβαίως υπάρχει μια σοβαρή ειδοποιός διαφορά που αποσιωπάται. Ο Καραμανλής δεν βγήκε ποτέ σαν τον Τσίπρα να ανακοινώσει περιορισμένο αριθμό αδειών. Κανόνες διαφάνειας επιχείρησε να επιβάλλει και όχι να περιορίσει την άσκηση του δικαιώματος στην ενημέρωση και τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου, όπως επιχειρεί η παρούσα κυβέρνηση. Συνεπώς μιλάμε για «μέρα με νύχτα» και κάθε συσχετισμός είναι παντελώς αυθαίρετος.
Όμως ακριβώς σε αυτό το «παιχνίδι» στην πλάτη του Κώστα Καραμανλή, ατυχώς, συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος καθώς φαίνεται πως έχει ακόμη απωθημένα για την αποτυχία του νόμου του «βασικού μετόχου». Όχι μόνον «ευλογεί» το αφήγημα του Παππά και παρέχει «νομική υποστήριξη», αλλά ουσιαστικά θα είναι αυτός που πάνω στο αφήγημα «η διαπλοκή μας ρίχνει λόγω των αδειών» θα επιχειρήσει να θέσει θέμα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.
Καθώς όλα αυτά εξελίσσονται ερήμην και εν αγνοία του Καραμανλή κι αν κρίνω από την κάθετη αντίδρασή του σε πρόσφατο δημοσίευμα που επιχειρούσε να τον εμπλέξει σε σενάρια πολιτικών εξελίξεων, θα πρέπει αυτό το «βρώμικο παιχνίδι» να σταματήσει και να αφήσουν τον Καραμανλή έξω από τυχοδιωκτικούς επικοινωνιακούς σχεδιασμούς.
Μια απλή και έντιμη ομολογία αποτυχίας από τους κυβερνώντες θα ήταν αρκετή και για να πάμε παρακάτω…
ΥΓ1: Νομικός δεν είμαι, αλλά με βάση την κοινή λογική, το να παίρνεις την αρμοδιότητα της χορήγησης αδειών από μια Ανεξάρτητη Αρχή, το ΕΣΡ, και να τη δίνεις στον «κηπουρό» σου (όποιο όνομα κι αν έχει τυπικά) το λες και …πραξικόπημα!
ΥΓ2: Καλά όλοι οι υπόλοιποι αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως έγκριτος νομικός δεν γνωρίζει εκ των προτέρων πως η ρύθμιση Παππά θα καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Γιατί αφήνει να εξελίσσεται ένα λάθος και μάλιστα να συμμετέχει σ’ αυτό; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Δυστυχώς έχει απάντηση. Μόνο και μόνο για να σκηνοθετηθεί το «θέαμα» της πτώσης στα μάτια του κόσμου.